Share
Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense

Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense

În noaptea de marți spre miercuri, comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe au aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025, cu 28 de voturi „pentru” și 19 „împotrivă”. Această decizie vine după o serie de dezbateri intense care s-au prelungit până târziu în noapte.

Conform programului stabilit de conducerea Parlamentului, până la ora 13:00, comisiile de buget, finanțe și bănci trebuie să depună rapoartele referitoare la proiectul legii bugetului de stat și la cel al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2025. Ulterior, Birourile permanente reunite, împreună cu liderii grupurilor parlamentare, vor stabili timpii alocați pentru dezbaterile în plen. Dezbaterea în plen este programată să înceapă în jurul orei 14:00.

În cadrul discuțiilor din comisii, bugetele mai multor instituții au fost aprobate. De exemplu, bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru 2025 a fost aprobat cu 27 de voturi „pentru” și 19 „împotrivă”. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că bugetul prevede investiții semnificative în sistemele de irigații și în plata subvențiilor pentru fermieri.

De asemenea, bugetul Ministerului Apărării Naționale a fost avizat favorabil în comisiile reunite de apărare ale Parlamentului. Pentru 2025, ministerul are alocat un buget de peste 42 de miliarde de lei, echivalentul a 2,24% din PIB, cu o treime din sumă destinată achizițiilor militare.

După finalizarea dezbaterilor și aprobarea bugetului în comisii, proiectul urmează să fie supus votului final în plenul reunit al Parlamentului. Guvernul a construit bugetul pe o prognoză de creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB pentru anul 2025.

Este de menționat că Uniunea Europeană a aprobat planul României de reducere a deficitului bugetar pe o perioadă de șapte ani, solicitând ca acesta să scadă sub 3% din PIB până în 2030. Conform planului, România intenționează să reducă deficitul de la 7% în 2025 la 2,5% în 2031.

Vasile Petrovan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu