Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 57 minute în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte - 2 ore în urmă
Școala profesională Fărcașa a fost dotată cu echipamente moderne și mobilier nou - 2 ore în urmă
Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 3 ore în urmă
Gică Hagi – Legenda eternă a fotbalului românesc împlinește 60 de ani - 4 ore în urmă
Muzeul de Mineralogie Baia Mare vă invită să participați la lansarea oficială a expoziției interactive „Muzeul virtual” - 4 ore în urmă
5 Februarie – Maramureșul onorează ,,Asociațiunea pentru Cultura Românilor” - 4 ore în urmă
Ianuarie a fost o lună „de foc” pentru Salvamont Maramureș; Viața a 140 de persoane a fost salvată prin curajul lor - 4 ore în urmă
Sprijin financiar pentru agricultori - 5 ore în urmă
Simona Halep își încheie cariera legendară - 5 ore în urmă
Bună ziua, domnule castor!: Un simpatic exemplar a fost surprins scăldându-se în apele râului Vișeu, în comuna Moisei (VIDEO)
Apariție rară, zilele acestea, pe râul Vișeu. Un minunat și simpatic exemplar de castor a fost filmat în comuna Moisei, analizând, cu atenție, mediul înconjurător și scăldându-se în apă.
„Aceste animale au reapărut în România după anul 2000. În urmă cu două secole, castorii erau printre cele mai vânate pentru blană şi carne, astfel că a dispărut complet din România, ultima atestare documentară a existenţei castorului fiind din 1824”, a scris Vasile Ivașcu, maramureșeanul care a postat imaginile. Vezi Video AICI!.
Cu toate că este o apariție inedită, nu este prima de acest fel, în Maramureș, din ultima vreme. În vara anului trecut, mai exact în luna iulie, un castor adorabil și-a făcut simțită prezența în râul Săsar, foarte aproape de Podul Viilor, în zona Centrului Vechi al municipiului Baia Mare. Oaspetele sosit a dovedit că râul Săsar prinde tot mai multă viață. Micuțul castor a devenit o mică vedetă, fiind admirat de băimărenii care au trecut prin zonă cum se avânta, de pe pietre, în cursul de apă.
Castorii sunt rozătoare semi-acvatice din America de Nord, înrudite cu brebii din Europa. În prezent, castorii și brebii reprezintă două cele mai mari specii de rozătoare. Așadar, în realitate, micuțele rozătoare surprinse în Maramureș ar putea fi, cel mai probabil, de fapt, brebi. Castorii și brebii sunt considerați extrem de inteligenți. Sunt numiți ingineri ai regnului animal, pentru că sunt capabili să realizeze niște construcții minunate. Sunt, de fapt, rozătoare care nu consumă niciun fel de carne, doar frunze de arbori, rădăcini, scoarță, muguri sau flori. Uneori, cară pietre și pământ, cu care își consolidează lucrările, mici lacuri, baraje. De obicei, castorii trăiesc în colonii, iar perechile nu se despart niciodată. Așadar, există posibilitatea să fie mai mulți, doar că nu s-au expus, încă, oamenilor.
C.Ț.
Foto – public domain
Citește și