Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 11 minute în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 4 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 4 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 5 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 5 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 7 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 8 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 8 ore în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 9 ore în urmă
Bunicii, izvorul nesecat de dragoste, răbdare și înțelepciune sunt sărbătoriții zilei de 26 iulie
Începând cu anul 2012 a fost organizată și în România Ziua Internațională a Bunicilor, ca un semn de vădită prețuire pentru cei care ne-au purtat pe brațele lor și ne-au răsfățat. Spun unii că „despre valoarea bunicilor vorbesc realizările nepoților”. Aceasta se întâmplă mai ales acum când toți vorbesc despre „generația copiilor crescuți de bunici”, pentru că părinții sunt (prea)ocupați sau sunt plecați (prea)departe pentru a munci. Puțini sunt cei care înțeleg efortul pe care unii bunici, înaintați în vârstă, îl depun pentru a se îngriji de nepoții lor, pentru a depăși „conflictul dintre generații”, pentru a se adapta cerințelor timpurilor moderne etc.
Pe lângă aceasta, noi și societatea, prea des îi marginalizăm pe cei bătrâni, prea ușor îi considerăm depășiți de situație și am vrea să ne eliberăm de ei. Ar trebui să investim mai multă răbdare pentru a-i ajuta să se integreze și să se simtă parte dintr-o societate care aleargă cu o viteză năucitoare, așa cum și ei ne-au ajutat să creștem, să pășim, să vorbim… să devenim oameni.
Prezenta bunicilor în viața copiilor noștri ocupă un rol important în dezvoltarea emoțională și socială a acestora, deoarece bunicii sunt un izvor nesecat de dragoste, răbdare și înțelepciune ce oferă nepoților stabilitate emoțională, încredere în sine, independență si o altă viziune asupra vieții.
Legătura care se formează între nepot și bunici este unică, tocmai datorită faptului că aceștia au timp și spațiu, trăiesc bucuria prezentului, prețuind fiecare clipă petrecută în preajma nepotului lor. Alături de bunici, copilul poate deprinde abilități ce îi vor fi de folos pe parcursul întregii vieți.
Poate că timpul, generațiile, mentalitatea și stilul de viață s-au schimbat, însă dragostea și legătura unică dintre bunici și nepoți au rămas aceleași, fiind transmise din generație în generație.
Lăcrimioara ZOTA