Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 5 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 5 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 8 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 12 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 13 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 15 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 16 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 17 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
Ca pe vremea bunicilor: A fost șezătoare și joc de lăsatu’ secului la Prislop
În acest weekend, oameni faini s-au reunit la Căminul Cultural din Prislop (comuna Boiu Mare), pentru a cânta, juca, lucra, povesti. Bineînțeles, îmbrăcați în port popular. Nu au lipsit nici bucatele tradiționale.
Evenimentul s-a intitulat „Povești trăite – Istorii povestite” și a ajuns la cea de-a IV-a ediție. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, acesta a fost organizat de Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și Asociația „Sfânta Împărăteasa Irina” Prislop, în parteneriat cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere din Baia Mare, Domeniul Studii Culturale, Asociația Zestrea Maramureșului, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Primăria Boiu Mare, Grădinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș, Grădinița cu Program Normal Boiu Mare şi Muzeul Satului „Acasă” Tăuții Măgherăuş.
„Cu emoție, bucurie, voie bună și drag de tradițiile și meșteșugurile noastre străvechi, am petrecut o seară de poveste (…).
A fost o întâlnire de suflet la care au participat și cei mici și cei mari din satele Maramureşului. Am țesut, am tors, am cusut, am cântat alături de bunicile noastre așa cum se făcea la șezătoare în Prislop. Totul a fost menit să redea bucuria, atmosfera și profunzimea șezătorilor de odinioară.
Veselia, coșercile cu bucatele pregătite acasă, poveștile și horile au fost ingredientele unei seri de neuitat, care se datorează oamenilor faini și de omenie care ne-au fost alături, care au venit cu zâmbetul pe buze și bună dispoziție în „desagi”. Când feciori au venit jocul a şi început şi ne-au încantat grupul de la Cerneşti, coordonat de domnul Radu Roman, alături de doamna Rafila Bărbos, doamna Valerica Dancoş şi doamna Hermina Danci. La vremea jocului, Mariana Cușner cu formația ne-a încântat şi cu toți am jucat şi am cântat. Mulțumim şi domnișoarelor Maria Coman, Beatrice China şi Teodora Dănțăuşa care au contribuit la atmosfera de joc și voie bună (…).
Mulțumiri tuturor pentru o zi de poveste trăită!”, transmit organizatorii.
L.C.H.
Foto: Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș