Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 14 ore în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 16 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 16 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 16 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 17 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - în urmă
Ca pe vremuri: A fost clacă de coasă în localitatea Groși, pe Valea Mare
Joi, 11 iulie, pe Valea Mare, la casa Zoicaș (între Groși și Ocoliș) a avut loc o clacă de coasă.
A fost un bun prilej de întâlnire, socializare și voie bună. Oameni harnici din Groși, îmbrăcați în straie populare, au cosit și s-au veselit împreună.
E îmbucurător faptul că se organizează tot mai des astfel de evenimente. Nu se uită de tot vechile obiceiuri, iar copii și tinerii au ocazia să vadă și să le ducă mai departe. Desigur, să nu uităm și de frumoasele straie populare.
„În după-amiaza zilei de joi, 11 iulie, în localitatea Groși, pe Valea Mare, a fost revitalizată o Clacă de cosit și spart brazde cum era odinioară. Gazde au fost familia Zoicaș, oameni primitori cu respect și dragoste pentru tradițiile și obiceiurile străbune. Alături de gazde a fost și Primarul comunei, dl. Bolte Florin Daniel alături de dl. viceprimar și consilieri din aparatul de specialitate și localnici. O contribuție importantă în bună desfășurare a evenimentului au avut-o și membrii Asociației „Dănțăușii din Groși” și familia Dobrican cei care s-au ocupat și de partea artistică.
Au participat peste 30 de cosași, femei care au ajutat la împrăștietul brazdelor și care i-au omenit cu bucate tradiționale și horincă pe clăcani. Gazdele au pregătit plăcinte, sarmale și ulcioare cu horincă. De asemenea, au fost prezenți oameni de cultură dar și iubitori de tradiții și obiceiuri însumând peste 100 de participanți. A fost o adevărată sărbătoare a comunității, prin intermediul căreia s-a încercat reînvierea și readucerea la viață a obiceiurilor satului românesc de altădată.
Activitatea s-a adresat și celor mai tineri, dorind să li se facă cunoscută clacă la coasă și lor și astfel aceștia să poată prelua din experiența celor vârstnici. Cositul manual este întâlnit tot mai rar și tot mai puțin transmis din tata-n fiu motiv pentru care noi cei care ne ocupăm de conservare și promovare a tradițiilor susținem și încurajăm astfel de manifestări.
Și pentru că a fost o clacă cu ceteră, pe tot parcursul evenimentului, atmosfera a fost întreținută de instrumente tradiționale și mai cu seamă de taragotul fermecat al maestrului Dumitru Dobrican.
Felicităm organizatorii, partenerii și participanții care și-au adus aportul la buna desfășurare a manifestării și să ne vedem sănătoși anul viitor”, informează Diana Denisa Țicală din cadrul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș.
Foto – Dragomir Ovidiu