În căutarea unui președinte - 53 minute în urmă
Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 4 ore în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 6 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 7 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 10 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 11 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 12 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 12 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 12 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 12 ore în urmă
Călin Bota: Am anulat impozitarea diurnei șoferilor
Astăzi, am votat în Camera Deputaților Proiectul de Lege inițiat de PNL prin care se anulează impozitele aplicate îndemnizațiilor de detașare transnaționale. Această măsură vine în principal în sprijinul transportatorilor, dar și al celorlalte companii care detașează forță de muncă în afara țării.
Legea protejează industria transportatorilor, clarificând impozitarea diurnei șoferilor și dând o amnistie fiscală pentru perioada trecută. România ocupă locul 3 în Europa la operațiunile de transport rutier internațional, după Polonia și Lituania, iar transportatorii contribuie la exportul de servicii cu peste 22,3 miliarde de euro, aproape 5% din PIB-ul României, având peste 350.000 de angajați.
Legea prevede o amnistie fiscală, care va acoperi diurnele netaxabile reîncadrate de Fisc, din iulie 2015 și până în prezent, în venituri salariale taxabile. Amnistia va viza atât datoriile fiscale neplătite încă, cât și datoriile fiscale plătite deja de transportatori, iar banii achitați vor fi restituiți la cererea companiilor. Amnistia va fi aplicată automat de către Fisc, fără să fie nevoie ca firmele să facă o cerere specială pentru a beneficia de aceasta – se vor emite decizii pentru anularea datoriilor, care vor fi comunicate contribuabililor. Fiscul va emite, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, un ordin cu reguli concrete de anulare a datoriilor.
O altă prevedere importantă a legii vizează ajustarea tratamentului fiscal al diurnelor. În esență, prevederile actuale vor fi detaliate în așa fel încât să facă referire în mod expres la indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, indemnizația de detașare transnațională și prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate. Acestea patru vor avea exact același tratament fiscal, astfel încât angajatorii să nu mai caute mereu opțiunea cea mai avantajoasă din punct de vedere fiscal, iar inspectorilor de stat să le fie clară legislația la controale. Pentru toate diurnele acordate (celor plecați în țară sau în străinătate) se va introduce un plafon de trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat, astfel încât angajatorii să poată acorda diurne mai mari, raportate la salariul fiecărui șofer.
Toate aceste ajustări la Codul fiscal se vor aplica începând cu veniturile din luna următoare celei în care va intra în vigoare proiectul de lege. Legea urmează să meargă la promulgare și ulterior va intra în vigoare. Este o lege bună, realizată în baza consultărilor cu mediul de afaceri, o lege care vine în sprijinul angajaților și angajatorilor, clarificând reglementările fiscale în domeniu.
Călin Bota
Deputat PNL de Maramureș