Share
Cartierul Țipțerai

Cartierul Țipțerai

Cartierul este de fapt cel al coloniștilor germani a cărui construcție a început în 1809 – 1810.

Evoluția întregului oraș fiind strâns legată de înființarea centrelor forestiere care apar începând cu anul 1770, fiind aduși din ordinul împăratului Iosif al II-lea coloniști țipțeri din Zips pentru a lucra ca muncitori la pădure. Se pornește un soi de motor economic de dezvoltare a orașului, astfel primele construcții importante se realizează în 1780, moara din partea de est a orașului și digul de la Măcârlău. Prima școală elementară a Visteriei din Vișeu de Sus se înființează în anul 1788, urmând ca în 1790 să se realizeze stăvilarul de la Făina și parohia Romano Catolică Vișeu.

În 1789 are loc inaugurarea primei școli generale, iar în 1809 se construiește prima fabrica de cherestea. Între anii 1809-1810, se populează și se formează cartierul Țipțerai (de la Zipser Reihe). Orașul cunoaște o dezvoltare economică marcantă în care țipțerii joacă un rol esențial. Din păcate, comunismul a determinat această etnie să părăsească masiv orașul regăsind țipțeri pe întreg teritoriul Germaniei.

Eforturile administrației locale și a primarului Vasile Coman de a conserva frumusețea cartierului se fac și în speranța repopulării lui.

Marian ILEA

În fotografiile de mai jos: podul Țipțerai.

Sursa foto: Vișeul de ieri și de azi

Citește și

Editorial de Marian Ilea: Istorie și literatură


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu