Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 7 ore în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 9 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 11 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 13 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 14 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 15 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 16 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 16 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 17 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 17 ore în urmă
Cartierul Țipțerai
Cartierul este de fapt cel al coloniștilor germani a cărui construcție a început în 1809 – 1810.
Evoluția întregului oraș fiind strâns legată de înființarea centrelor forestiere care apar începând cu anul 1770, fiind aduși din ordinul împăratului Iosif al II-lea coloniști țipțeri din Zips pentru a lucra ca muncitori la pădure. Se pornește un soi de motor economic de dezvoltare a orașului, astfel primele construcții importante se realizează în 1780, moara din partea de est a orașului și digul de la Măcârlău. Prima școală elementară a Visteriei din Vișeu de Sus se înființează în anul 1788, urmând ca în 1790 să se realizeze stăvilarul de la Făina și parohia Romano Catolică Vișeu.
În 1789 are loc inaugurarea primei școli generale, iar în 1809 se construiește prima fabrica de cherestea. Între anii 1809-1810, se populează și se formează cartierul Țipțerai (de la Zipser Reihe). Orașul cunoaște o dezvoltare economică marcantă în care țipțerii joacă un rol esențial. Din păcate, comunismul a determinat această etnie să părăsească masiv orașul regăsind țipțeri pe întreg teritoriul Germaniei.
Eforturile administrației locale și a primarului Vasile Coman de a conserva frumusețea cartierului se fac și în speranța repopulării lui.
Marian ILEA
În fotografiile de mai jos: podul Țipțerai.
Sursa foto: Vișeul de ieri și de azi
Citește și