Povestea Melaniei Trump, prima doamnă cu rădăcini slovene - 45 minute în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în Parohia Ortodoxă Săpânța - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Muzica Klezmer din Sighetu Marmației - 4 ore în urmă
Un nou proiect educațional prinde viață la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 4 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de părintele Bogdan Ciocotișan, au participat la un cerc de iconografie în atelierul pictorului bisericesc Gheorghe Rogojan - 4 ore în urmă
Cornel Oțelea, o legendă a handbalului românesc, a plecat dintre noi - 4 ore în urmă
Centrul Cultural Pastoral din Sighet a fost dotat cu un totem digital - 5 ore în urmă
130 de ani de la nașterea Luciei Demetriade-Bălăcescu, o figură feminină remarcabilă a artei românești - 5 ore în urmă
Taxele cresc ca iarba: o nouă povară pentru șoferi - 5 ore în urmă
Discuții ruso-chineze după instalarea lui Donald Trump - 5 ore în urmă
„Căruțul de la Cufoaia”: În localitatea maramureșeană s-a desfășurat un obicei de primăvară, consacrat celui mai harnic plugar
În satul Cufoaia s-a conservat până astăzi un obicei de primăvară, consacrat celui mai harnic plugar, care introduce primul plugul în brazdă, purtând denumirea de „Căruțul de la Cufoaia”.
Tradiția îi impunea celui mai harnic plugar să „se deie udat”.
Organizarea evenimentului începe cu o săptămână înainte, timp în care se pregătesc elementele ritualului: rotițele, plugul, funia și steagul; se aleg actanții – 6-8 flăcăi care urmau să tragă rotițele („căruțu”) purtând rolul de „boi”; „Mânătorul”, care își pregătește biciul și se aleg și „udătorii”, care sunt în număr de 6-10 feciori, cu gălețile cu apă.
Înainte de a porni, feciorii sunt ospătaţi în casa celui sărbătorit, apoi pornesc cu alaiul spre ogor, conduşi de Pogonici, cel care are biciul. Ajunşi în câmp, înconjoară ogorul, aşează jos jugurile şi are loc rugăciunea de binecuvântare a ţarinei.
Alaiul pornește, într-un final, simulând boii care trag plugul cu sărbătoritul, străbătând ulițele satului. Pe drum, „udatul” caută să fugă, dar este păzit de unul dintre actanți cu găleata, care îl udă mereu, atunci când încercă să scape. Sunt udați și cei care ies în fața alaiului, în special femeile în vârstă și fetele, se precizează pe pagina Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș, cei de la care am preluat și fotografiile de mai jos.
Anul acesta, evenimentul s-a desfășurat luni, 17 aprilie, în a doua zi a Sărbătorilor Pascale, de la ora 14.00. A fost un eveniment reușit la care a participat multă lume.