Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 40 minute în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 2 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 12 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 13 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 zile în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 2 zile în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 zile în urmă
Casa Martirilor de la Moisei adăpostește valoroase obiecte care au aparținut țăranilor împușcați mișelește în 14 octombrie 1944
Zilele viitoare se împlinesc 80 de ani de la masacrul celor 29 ţărani ucişi mişeleşte de trupele fascisto-horthyste, în 14 octombrie 1944, la Moisei.
Cu acest prilej, muzeografi și conservatori din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș s-au deplasat la Moisei și au înfrumusețat interiorul Casei Martirilor.
„Apropiata omagiere a celor 29 de martiri, la împlinirea a 80 de ani de la desfășurarea cumplitei tragedii, a fost, pentru noi, muzeografi și conservatori, angajați ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, o temeinică motivație pentru intervenția profesională desfășurată în ziua de 10 octombrie 2024 în interiorul Casei Martirilor de la Moisei.
Casa, aflată în administrarea autorităților locale, adăpostește o valoroasă colecție memorială care se află în grija muzeului băimărean. Vorbim despre obiecte (fier de călcat cu cărbuni, briceag, farfurie și tacâmuri, clop, față de cămașă), documente (brevet, legitimații, acte de stare civilă, chitanțe, cărți poștale ilustrate) care au aparținut acelor oameni (26 români și 3 evrei) împușcați mișelește de către trupele maghiare în retragere, în ziua de 14 octombrie 1944.
Au fost înlocuite vechile vitrine cu altele noi, au fost curățate obiectele personale, au fost verificate documentele și, desigur, au fost refăcute etichetele. Totul s-a desfășurat cu respectarea strictă a normelor specifice manipulării bunurilor culturale mobile.
Timpul frumos a favorizat toate aceste activități și a menținut starea noastră de bine toată ziua.
Mulțumim Primăriei Moisei pentru susținere și colaborare”, transmit cei de la Muzeu.