George Simion reacționează la apelul lui Ponta și Georgescu - 4 ore în urmă
Anchetatori și criminaliști la Moisei, după focuri de armă suspecte - 4 ore în urmă
În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Se împlinesc 69 de ani de la uciderea lui Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus – cel mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș - 5 ore în urmă
Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 5 ore în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 6 ore în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 7 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 7 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 7 ore în urmă
Cașul de oaie, o adevărată delicatesă culinară; Aflați de la maramureșeni pricepuți cum se face
Cașul de oaie e cu adevărat o delicatesă culinară. Reprezentanții Centrului Culturii Tradiționale Maramureș ne prezintă un scurt fragment din Memoria Ethnologica, Colecția Ioan Dunca, în care se precizează pas cu pas cum se face acesta.
Deci, cum se face cașul?
„După ce se mulg oile, se pune laptele în putină, se pune cheag și se lasă să se închege. Apoi se bate cu jintălăul până iese puțin unt pe deasupra. Se scoate jintălăul, se bagă mâinile până la fundul putinii și se ridică încet cașul în sus, până se prinde laolaltă.
După ce cașul s-a prins, se stoarce bine zărul, apoi se jintuiește, adică se sfarmă cașul cu mâna și se lasă în putină să se prindă iar laolaltă. Zărul stors de la strânsul cașului se pune într-o căldare la foc, din el se va face urda. Peste zărul fiert se mai pune lapte, luat înainte de a-l pune la închegat. Se fierbe mai departe și se amestecă cu șterțul până aruncă urdă, după care, se mai fierbe puțin, până-I gata urda.
Se ia apoi cu găvanul și se pune-n strecură de pânză. Și cașul, ca și urda se pune în strecură, apoi se așază în zvărdina comarnicului să se stoarcă bine. După ce s-au stors, se iau din strecură și se pun pe polițele comarnicului să se zdicească de vânt”.
Foto: Felician Săteanu