Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 9 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 9 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 9 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - 12 ore în urmă
Programul ierarhilor în această duminică - 13 ore în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 14 ore în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 16 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 17 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 18 ore în urmă
Cașul de oaie, o adevărată delicatesă culinară; Aflați de la maramureșeni pricepuți cum se face
Cașul de oaie e cu adevărat o delicatesă culinară. Reprezentanții Centrului Culturii Tradiționale Maramureș ne prezintă un scurt fragment din Memoria Ethnologica, Colecția Ioan Dunca, în care se precizează pas cu pas cum se face acesta.
Deci, cum se face cașul?
„După ce se mulg oile, se pune laptele în putină, se pune cheag și se lasă să se închege. Apoi se bate cu jintălăul până iese puțin unt pe deasupra. Se scoate jintălăul, se bagă mâinile până la fundul putinii și se ridică încet cașul în sus, până se prinde laolaltă.
După ce cașul s-a prins, se stoarce bine zărul, apoi se jintuiește, adică se sfarmă cașul cu mâna și se lasă în putină să se prindă iar laolaltă. Zărul stors de la strânsul cașului se pune într-o căldare la foc, din el se va face urda. Peste zărul fiert se mai pune lapte, luat înainte de a-l pune la închegat. Se fierbe mai departe și se amestecă cu șterțul până aruncă urdă, după care, se mai fierbe puțin, până-I gata urda.
Se ia apoi cu găvanul și se pune-n strecură de pânză. Și cașul, ca și urda se pune în strecură, apoi se așază în zvărdina comarnicului să se stoarcă bine. După ce s-au stors, se iau din strecură și se pun pe polițele comarnicului să se zdicească de vânt”.
Foto: Felician Săteanu