Share
Cavnic: Muzeul „Born și Papp” – o emblemă a potențialului minier

Cavnic: Muzeul „Born și Papp” – o emblemă a potențialului minier

Într-o perioadă dedicată valorificării mineritului, una dintre cele mai vechi ocupații ale omului, Muzeul „Born și Papp” din Cavnic își articulează prezența în rândul obiectivelor turistice maramureșene de mare valoare, grație istoriei și personalităților remarcabile care au făcut din acest loc, unul special.

Acesta este situat în imediata apropiere a bisericii romano-catolice „Sfânta Varvara” din Cavnic și reprezintă pentru comunitatea locală o adevărată mândrie dar și un omagiu pe care societatea îl aduce celor prin intermediul cărora industria minieră a căpătat noi valențe –  Ignaz Edler von Born (1742-1791) și Papp Simon (1886-1970), recunoscuți în zilele noastre drept personalități ale geologiei mondiale.

Originari din Cavnic, activitatea celor doi rămâne în istoria „micului oraș minier” drept una identitară pentru ceea ce însemna mineritul, începând cu secolul al XVIII – lea. Astfel, Ignaz Edler von Born a fost un scriitor satiric și metalurgist renumit datorită studiilor sale în domeniul mineralelor, pe când Papp Simon a fost un geolog de seamă care a dezvoltat tehnologia de extracție a țițeiului. Competențele metalurgice ale lui Ignaz au fost recunoscute chiar și de împărăteasa Maria Teresa, pentru care acesta a catalogat mineralele din colecția imperială. Ca urmare a devotamentului și afinității sale față de industria metalurgică, Ignaz von Born este cel care atribuie unui mineral, denumirea de „bornit”, pornind de la numele propriu, informează visitmaramures.ro. Potențialul și personalitatea acestuia emit ecouri și în alte domenii de activitate, reprezentând o muză pentru compozitorul W. A. Mozart în creionarea personajului principal din faimoasa operă „Flautul Fermecat”. În ceea ce privește evoluția profesională al geologului Papp Simon, lucrările de cartografie geologică dar și contribuția substanțială în dezvoltarea industriei petrolifere au fost principalele inițiative prin intermediul cărora acesta a căpătat notorietate.

Credit foto: Alexandru Chira

Într-un colțișor în care natura se manifestă în toate dimensiunile ei, pe strada Eliberării din Cavnic regăsim astăzi Muzeul, înființat în anul 2003 prin a cărui specific personalitățile celor doi savanți sunt păstrate în continuare vii. Împărțit în două săli, muzeul găzduiește numeroase obiecte vechi care se utilizau în minerit, eșantioane de flori de mină dar și hărți ale filoanelor din subteran, exponate care alcătuiesc imaginea perioadei pe care locuitorii orașului Cavnic o denumesc „de aur”.

Credit foto: vatra-mcp.ro

Într-o altă sală, vizitatorilor li s-au pus la dispoziție numeroase documente, fotografii, lucrări științifice dar și o colecție de minerale aferentă celor doi cercetători pe care comunitatea îi denumește „fii ai Cavnicului”.

Credit foto: visitmaramures.ro

Muzeul „Born și Papp” din inima Cavnicului reprezintă astăzi fereastra cu vedere spre trecutul anevoios, încununat de multă muncă și inovație în ceea ce privește mineritul. Grație colecției sale diversificate de artefacte, muzeul capătă dimensiunile unei „mașini al timpului” întrucât în această „călătorie spre trecut”, paralel cu descoperirea celor două personalități, vizitatorilor de pretutindeni li se oferă posibilitatea de a-și contura o perspectivă în profunzime asupra modului în care mineritul a influențat dezvoltarea socio-economică locală.

Credit foto: Alexandru Chira

Alexandru CHIRA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu