Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 17 minute în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 53 minute în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 oră în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 5 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 5 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 6 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 7 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
Casa Bud – Dunca din cadrul Muzeului Maramureșean din Sighet datează din secolul al XVII-lea
Muzeul Satului Maramureşean este situat pe Dealul Doboieş, la 3 km de centrul municipiului Sighetu Marmației, la ieşirea spre Vadu Izei.
Aici sunt restaurate şi conservate printre cele mai valoroase monumente de arhitectură populară din România (majoritatea acestora fiind datate cert cu inscripţii gravate sau săpate în lemn pe parcursul secolelor al XVI-lea, XVII-lea, XVIII-lea şi XIX-lea). În cadrul satului-muzeu, casele şi gospodăriile au fost grupate pe principalele subzone ale Maramureşului istoric (Mara – Cosău şi Iza Inferioară până la Strâmtura, Iza Mijlocie, Vişeu – Borşa, subzona Tisei şi a bazinului Ruscova).
Casa Bud – Dunca din Sârbi este una din cele mai vechi construcţii în lemn de pe teritoriul Maramureşului istoric, datată în secolul al XVII-lea (1676 – 1678) conform studiilor dendrocronologice.
Casa a fost achiziționată de la Bud Gheorghe la 30 decembrie 1969.
Conform tradiţiei locale, o parte din materialul casei provine dintr-o biserică dezafectată în secolul al XVI-lea. De altfel, bârne din construcţie au fost datate dendrocronologic în anul 1570.
Construcţia este monumentală, „butea” casei este din bârne de stejar late de peste 40-60 cm, îmbinările sunt făcute în „cheutoare românească”, cu acoperișul în patru ape și învelitoarea din draniţe, transmit reprezentanții Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.