Meșteșug și gust autentic maramureșean la Târgul de Primăvară de la Jucu - 5 minute în urmă
Două săptămâni de săpături în Piața Libertății - 18 minute în urmă
O rundă generoasă cu golurile în ligile 4 și 5 - 1 oră în urmă
Heritage in Design: Tradiția și inovația, unite într-un eveniment de succes - 2 ore în urmă
„Tinerii Lei” Baia Mare, premiați la turneul de șah „Napocensis Rapid” din Cluj-Napoca - 3 ore în urmă
Hanul Țentea din Pasul Gutâi a fost scos la vânzare - 3 ore în urmă
Cătălin Moroșanu, legenda K1, împreună cu echipa sa de la Dinamic Fighting Show, au trecut pragul Muzeului Satului din Baia Mare - 3 ore în urmă
Dan Cristian Griga și Livia Neag Nistea – fotograful și modelul care promovează tradiția și frumusețea autentică a Maramureșului - 4 ore în urmă
Polițiștii băimăreni au dat de urma mai multor biciclete furate - 4 ore în urmă
Rezultate remarcabile obținute de elevii Liceului „George Barițiu” Baia Mare la Olimpiada Națională de Tehnologii - 5 ore în urmă
Casa Bud – Dunca din cadrul Muzeului Maramureșean din Sighet datează din secolul al XVII-lea
Muzeul Satului Maramureşean este situat pe Dealul Doboieş, la 3 km de centrul municipiului Sighetu Marmației, la ieşirea spre Vadu Izei.
Aici sunt restaurate şi conservate printre cele mai valoroase monumente de arhitectură populară din România (majoritatea acestora fiind datate cert cu inscripţii gravate sau săpate în lemn pe parcursul secolelor al XVI-lea, XVII-lea, XVIII-lea şi XIX-lea). În cadrul satului-muzeu, casele şi gospodăriile au fost grupate pe principalele subzone ale Maramureşului istoric (Mara – Cosău şi Iza Inferioară până la Strâmtura, Iza Mijlocie, Vişeu – Borşa, subzona Tisei şi a bazinului Ruscova).

Casa Bud – Dunca din Sârbi este una din cele mai vechi construcţii în lemn de pe teritoriul Maramureşului istoric, datată în secolul al XVII-lea (1676 – 1678) conform studiilor dendrocronologice.
Casa a fost achiziționată de la Bud Gheorghe la 30 decembrie 1969.
Conform tradiţiei locale, o parte din materialul casei provine dintr-o biserică dezafectată în secolul al XVI-lea. De altfel, bârne din construcţie au fost datate dendrocronologic în anul 1570.
Construcţia este monumentală, „butea” casei este din bârne de stejar late de peste 40-60 cm, îmbinările sunt făcute în „cheutoare românească”, cu acoperișul în patru ape și învelitoarea din draniţe, transmit reprezentanții Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.
