Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 55 minute în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 2 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția oficială de precalificări First Tech Challenge, Maramu’ Division, din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 2 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 3 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 5 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 5 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 6 ore în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 16 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 17 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - în urmă
Cer spectaculos în zilele de Crăciun
Fenomenul astronomic deosebit din aceste zile poartă numele de Luna Rece. Aceasta reprezintă ultima luna plină a anului, care va fi vizibilă în seara de 25 decembrie și va continua câteva zile după.
Denumirea de Luna Rece face referire la temperaturile scăzute din această lună, în emisfera nordică.
Pentru că Luna Plină are loc atât de aproape de solstițiu, nopțile lungi vor face vizibil fenomenul. Se va putea observa cu ochiul liber, fără să fie necesar un telescop sau binoclu.
Deși va da impresia că Luna și-a schimbat dimensiunile, ea va avea aceeași mărime. În funcție de condițiile meteo și unghiul din care e privită, și Luna Rece din 2023 va părea mai mare ca de obicei. Iluzia e cauzată de faptul că Luna e atât de îndepărtată, încât indiferent unde te afli pe Pământ, va părea să aibă aceeași formă, atunci când nu e comparată cu alte obiecte din apropiere.
Luna din perioada solstițiului de iarnă are cel mai înalt arc pe cer și e deasupra orizontului mai mult decât orice altă lună.
De-a lungul timpului, Lunii Reci i s-au atribuit și alte nume: „Luna producătoare de iarnă”, „Luna zăpezii” și „Luna când cerbul își varsă coarnele”. Ultima denumire a fost inspirată din această perioadă în care coarnele multor cerbi incep să cadă odată cu sfârșirea sezonului de reproducere.
Lăcrimioara ZOTA