Ungaria își ia tălpășița din CPI! Ce urmează? - 4 minute în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 50 minute în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 1 oră în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 1 oră în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 1 oră în urmă
Cea de-a II-a ediție a Masterclass-ului de muzică psaltică va avea loc la Mănăstirea Nicula în perioada 15-18 mai - 2 ore în urmă
Webinare organizate de ANAF în aprilie pe tema Declarației unice - 2 ore în urmă
Sighetu Marmației, șantier deschis: străzi întregi intră în reabilitare - 2 ore în urmă
Georgiana Pascu, eroina din România premiată de Melania Trump în SUA - 3 ore în urmă
„La porțile cerului”: Concert de pricesne și cântări religioase la biserica din Buciumi - 3 ore în urmă
Cerb maiestuos, surprins în apropiere de orașul Baia Sprie
Se spune că este regele munților și că își face apariția doar în anumite perioade ale anului.
Cerbul, căci despre el este vorba, este una din cele mai puternice apariții din pădurile României, iar de curând, un frumos exemplar s-a lăsat fotografiat.
Claudia Oros, angajată a Romsilva, este cea care s-a întâlnit cu cerbul, într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Baia Sprie din cadrul Direcției Silvice Maramureș.
Cerbul este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an. Cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit, care are loc toamna, şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie, arată specialiștii.
Cerbii sunt o obișnuință în peisajul forestier autohton. De multe ori, în perioadele în care se lasă surprinși, se apropie periculos de habitatul uman. Un frumos exemplar de cerb a fost surprins în anii trecuți chiar în apropiere de DN 18, în Pasul Gutâi. Doar că locațiile exacte în care sunt surprinși trebuie păstrate secrete, tocmai pentru a proteja frumoasele exemplare de braconieri. Cât privește Direcția Silvică Maramureș, trebuie să arătăm că administrează, prin cele 13 ocoale silvice din subordine, peste 194.000 hectare fond forestier din care 137.078 hectare, păduri proprietatea publică a statului. Iar speciile trebuie protejate.
C.Ț.