Les Deux Alpes – pânza albă a munților unde Iolanda Griga Gherghel pictează vise de iarnă - 11 ore în urmă
Meșterul popular Vasile Borodi din Sârbi confecționează clopuri de peste 40 de ani - 15 ore în urmă
Se organizează șezătoare la Boiu Mare; Deți Iuga, invitat special - 15 ore în urmă
„Vișeu de Jos – Etnografie și Folclor”: Apariție editoarială la 660 de ani de atestare documentară a Vișeului de Jos - 15 ore în urmă
Majorare de 5-8% a tarifelor abonamentelor Orange - 16 ore în urmă
La Teatrul Municipal Baia Mare are loc premiera unui spectacol menit să celebreze personalitatea lui Hollósy Simon - 16 ore în urmă
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Școlii Hollósy (XVII) - 17 ore în urmă
Donald Trump deschide un nou teatru de război - 17 ore în urmă
Istoria și Geografia riscă să devină materii opționale - 17 ore în urmă
Tradiții: Ziua ursului aduce speranța primăverii în Maramureș - 17 ore în urmă
Cetatea Chioarului sau locul uitat din Maramureș: Se dorește conservarea sa, dar obiectivul important… este, acum, lipsă din inventarul județului
Cetatea Chioarului sau locul uitat din Maramureș: Se dorește conservarea sa, dar obiectivul important… este, acum, lipsă din inventarul județului
Situație incredibilă în Maramureș! Un obiectiv turistic de valoare națională nu se află în catastifele nimănui. Cu toate că este căutat de turiști și că ar necesita reabilitare, aceasta nu este posibilă. Momentan.
Cetatea Chioarului (în maghiară Kővár vára, în traducere „Cetatea de Piatră”) a fost o fortificație medievală situată în Maramureș, în apropiere de Berchezoaia, în Rezervația Naturală Defileul Lăpușului. Ruinele cetății sunt clasate ca monument istoric, sub cod LMI MM-I-s-A-04369. În Repertoriul Arheologic Național monumentul apare cu codul 108525.01.
Impasul
Doar că în scripte nu aparține real absolut nimănui. Situația juridică este incertă. Ea nu se află nici în domeniul public al Primăriei Remetea Chioarului, nici în a Consiliului Județean. Practic, este a nimănui, în clipa de față, ceea ce împiedică accesarea de fonduri pentru reabilitare. În cea mai recentă ședință, consilierii județeni au înțeles importanța inițiativei de reabilitare și au votat pozitiv preluarea în propriul patrimoniu a acestui monument istoric.
Din păcate, intemperiile și-au lăsat amprenta serios pe zidurile cetății și este nevoie urgentă de reabilitare. Documentația cadastrală s-a făcut, așadar urmează înscrierea în domeniul public. Abia apoi, fiindcă avem în continuare o birocrație deosebită, va ajunge în administrarea Consiliului Județean.
Evident, vor fi necesare studii arheologice și tehnice, iar ulterior solicitarea de finanțare a reabilitării obiectivului, dacă toți pașii necesari se vor realiza. Însă este incert cum s-a ajuns aici.
Obiectivul
Este evident că un astfel de obiectiv ar fi unul de maximă importanță pentru turismul maramureșean. Iar asta pentru că are caracterul său de unicitate. Cetatea este atestată documentar în 1319 drept reședința familiei nobiliare din zonă, familia Gutkelec, o astfel de familie nobiliară existând și la curtea regelui Ștefan al V-lea. În 1367 cetatea a intrat în posesia lui Drág Bélteki (voievod în Maramureș), iar în 1378 apare cu numele castrum Kewar, aflată în proprietatea voievozilor maramureșeni Drag din Beltiug și a lui Balc.Cetatea a fost distrusă și demantelată în 1718 de către autoritățile austriece, mai precis de către tunurile generalului Rabutin, pentru a nu fi folosită de curuții lui Francisc Rákóczi.
C.Ț.
Foto = Radu Trufan