Share
Cheile Lăpușului, sit de importanță comunitară, desemnat de Ministerul Mediului ca arie specială de conservare

Cheile Lăpușului, sit de importanță comunitară, desemnat de Ministerul Mediului ca arie specială de conservare

11 situri de importanță comunitară au fost desemnate arii speciale de conservare, arată oficialii Ministerului Mediului.

Hotărârea nr. 47/2024 a fost publicată în 29 ianuarie 2024, în Monitorul Oficial (nr. 81 din 29.01.2024) și are ca principal scop continuarea procesului de desemnare a ariilor speciale de conservare, prin adăugarea unui număr de 11 arii speciale de conservare, ca obligație a României în ceea ce privește implementarea prevederilor art. 4 alin. (4) din Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică (Directiva Habitate).

Cele 11 noi arii speciale de conservare sunt:

-ROSAC0030 Cheile Lăpușului

-ROSAC0043 Comana

-ROSAC0044 Corabia – Turnu Măgurele

-ROSAC0131 Oltenița – Mostiștea – Chiciu

-ROSAC0312 Castanii comestibili de la Buia

-ROSAC0323 Munții Ciucului

-ROSAC0381 Râul Târgului-Argeșel-Râușor

-ROSAC0382 Râul Târnava Mare între Copșa Mică și Mihalț

-ROSAC0383 Târnava Mare între Odorheiu Secuiesc și Vânători

-ROSAC0405 Dealurile Strehaia – Bâtlanele

-ROSAC0431 Pajiștile dintre Șeica Mare și Veșeud.

În plus, față de obligațiile care derivă din prevederile art. 4 alin. (4) din Directiva Habitate, în data de 02.07.2020, Comisia Europeană a declanșat împotriva României o procedură de infringement referitoare la punerea necorespunzătoare în aplicare a Directivei 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (cauza 2020/2238). Procedura se află în prima etapă a fazei precontencioase (scrisoare de punere în întârziere), proiectul de act normativ reprezentând unul dintre instrumentele legale care are ca scop rezolvarea neconformităților sesizate de către Comisia Europeană.

„România deține una dintre cele mai bogate biodiversități din Europa și este de datoria noastră să o protejăm și să răspundem cerințelor Strategiei pentru Biodiversitate a Uniunii Europene. Această bogăție, este, de asemenea, un motiv de mândrie. Astfel, lista ariilor speciale de conservare s-a îmbogățit cu încă 11 situri și conține acum 222 de situri”, arată ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Ariile speciale de conservare propuse spre desemnare corespund siturilor de importanță comunitară pentru care s-au stabilit măsuri de conservare, în conformitate cu planurile de management aprobate, mai arată Ministerului Mediului.

Aria naturală se află în partea central-sudică a județului Maramureș (aproape de limita teritorială cu județul Sălaj), în partea vestică a orașului Târgu Lăpuș, între satele Răzoare și Remecioara (pe cursul Lăpușului, de la Răzoare și până la confluența acestuia cu râul Cavnic – Împreunături). Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) se întinde pe o distanță de 25 de kilometri și se suprapune sitului Natura 2000 – Cheile Lăpușului. Aria protejată reprezintă o zonă (constituită pe calcare, șisturi cristaline și dolomite) de defileu, cu sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălnița, Buteasa Râu – La Împreunături), cu abrupturi stâncoase (Custura Cetățelii, Custura Vimei), vârfuri, cascade (La Pișătoare) și peșteri; cu faună sălbatică și floră specifică stâncăriilor. În arealul ariei naturale este semnalată prezența unei specii de broască (din clasa batracienilor) protejată prin lege, cunoscută sub denumirea de izvoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), conform documentației de specialitate.

C.Ț.

Foto – Viorel Coroian


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu