Victor Ponta și-a lansat un site oficial pentru strângere de semnături - 9 ore în urmă
Pestă porcină descoperită la Cătălina - 9 ore în urmă
O poveste virală: Maramureșul, americanii și TikTok-ul - 11 ore în urmă
Aurel Dan: O viață în culori - 13 ore în urmă
Fuego va concerta în Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 14 ore în urmă
În atenția tinerelor talente: Artista Maria Casandra Hauși reia cursurile de măiestrie și interpretare vocală - 14 ore în urmă
Veste bună pentru proprietarii de terenuri și imobile - 16 ore în urmă
Finanțare pentru comuna Săpânța - 16 ore în urmă
Maramureșul, prezent la FOTE 2025: Tinerii sportivi pregătiți pentru provocarea olimpică - 16 ore în urmă
Cursanții Atelierului de Pictură din Târgu Lăpuș vă invită la vernisajul expoziției „Magia Iernii” - în urmă
Chilia lui Nuțu din Bârsana e cunoscută ca fiind cea mai mică biserică din țară
Pe rețelele de socializare e prezentată drept biserică. Cea mai mică biserică din țară (și chiar din lume) mai exact. În realitate a fost chilia lui Nuțu Pop, un maramureșean din Bârsana.
Aceasta este construită în natură, pe o vale între dealurile dintre Valea Izei și Valea Vișeului.
Povestea apariției acestei construcții religioase este una intersantă, iar cu ajutorul lui Adrian Man v-o prezentăm și dumneavoastră.
„Situată la circa 5 km de centrul localității Bârsana, pe Valea Caselor, se află una dintre cele mai mici locașuri religioase din Maramureș, Bisericuța lui Nuțu. Ea măsoară 2.5 pe 1.5 metri și prispa de 1 metru, ridicată în locul denumit azi ”La Chiliuță” (chilie).
Nuțu Pop a rămas orfan de mamă împreună cu alți doi frați și o soră. Toți muți. Era analfabet și avea „limba legată”. A visat într-o noapte buchiile și că trebuie să facă o chilie sus, pe deal. De atunci a devenit „cărturar” și și-a scris întreaga viață într-un caiet, aflat astăzi în custodia parohiei greco-catolice din Bârsana.
A înălțat bisericuța de-o șchioapă din lemn, căptușită cu lut și acoperită cu șindrilă, ajutat de oameni ai locului, ce își încredințeau rugăciunile pustnicului.
În timpul comunismului a fost singurul monah „neautorizat”, nefiind acceptat de Biserică. A ales să renunțe la cele lumești și și-a dedicat viața rugăciunii. Sihastrul Nuțu mânca rar, se ruga cu evlavie, neîncetat, cu brațele întinse și palmele deschise către cer, localnicii îl considerau sfânt, că acesta dobandise deja puteri fără margini. A trăit ca pustnic până la 78 de ani”, conform portal-maramures.ro.
L.C.H.
Foto – Gabriel Motica