Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 5 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 5 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 6 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 8 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 13 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 13 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - 16 ore în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
Cimitirul Militar de la Miraj, de pe Valea Vaserului, a împlinit 106 ani; Au fost aprinse candele și depuse coroane pentru eroi
A devenit deja o tradiție ca ziua de 25 iulie – ziua inaugurării Cimitirului Militar de la Miraj – să fie una de aducere aminte și cinstire a eroilor de toate naționalitățile și confesiunile care și-au pierdut viața pe Valea Vaserului, în Vișeu de Sus.
Povestea spune că, după o iarnă grea, comandanții forțelor angrenate în luptele primului război mondial (germani-austrieci și ruși) în aceată zonă au convenit să facă o pauză pentru a-și îngropa morții așa cum se cuvine. Așa a apărut în 1917 acest cimitir, în care sunt înmormântați cu preponderență vânători de munte germani, dar și câțiva soldați austro-ungari și ruși.
„Slujba de pomenire și depuneri de coroane la Cimitirul militar de la Miraj de pe Valea Vaserului – locul de veci care, construit în 25 iulie 1917, a fost distrus în vara anului 1929 de apele învolburate ale Vaserului. Osemintele găsite au fost îngropate în cimitirul militar romano-catolic.
Autoritățile au marcat locul cimitirului cu troițe și un obelisc de marmură, pe care sunt menționate numele celor 105 militari decedați, iar în 25 iulie 2023, s-au împlinit 106 ani de la finalizarea cimitirului. Ca în fiecare an, și anul acesta au fost pomeniți și cinstiți toți cei ce și-au pierdut viața pe Valea Vaserului.
Anul acesta a fost unul cu totul special, bucurându-ne de prezența minunatului grup – Corala preoțească „Arhanghelii” a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Dirijor pr. Profesor dr. Lector universitar Petrică Aurelian Covaciu – care a oferit evenimentului o notă de solemnitate cu totul și cu totul aparte.
Manifestările au debutat cu o slujbă de pomenire, urmând apoi ceremonialul depunerii de flori și coroane din reprezentanților instituțiilor prezente.
Dumnezeu să-i odihnească în pace!” – a transmis primarul Vasile Coman.
Cimitirul e amplasat la kilometrul 35,6 al Căii Ferate Forestiere (CFF) Vişeu de Sus și la el se poate ajunge cu Mocănița.
L.C.H.