Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 6 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 8 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 9 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 10 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 10 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 10 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 12 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 13 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 13 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 13 ore în urmă
Ciocnitul ouălor de Paști. De unde vine obiceiul străvechi
Obiceiul ciocnirii ouălor de Paști este mai vechi decât am putea crede. De fapt, oul este asociat cu viața, cu creația. Oul de Paști îl simbolizează pe Iisus în mormânt, iar coaja oului este piatra mormântului, pe care Iisus o dă la o parte, înviind.
Practic, ciocnirea ouălor este asociată cu Învierea Domnului. „Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat! si Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, explică preotul Marian Vătămănescu la Digi 24.
Legenda spune că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat lângă cruce un coş cu ouă. Acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. De atunci, în amintirea răstignirii, femeile vopsesc ouă în preajma Paştelui. Tocmai de aceea se ciocnesc doar ouăle roșii, iar ritualul spune că întâi ciocnește cel mai în vîrstp bărbat de la masă după ce rostește formula „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”.
Ciocnitul ouălor este aşteptat şi permis în toate cele trei zile ale sărbătorii pascale.