Îndrăgita artistă Oana Font își serbează ziua de naștere - 1 minut în urmă
Revolta care zdruncină armata rusă - 13 minute în urmă
„Tu eşti scriitor, iar problema e cine are nevoie de tine”. Interviu cu Marian Ilea (I) - 18 minute în urmă
Capelele de rugăciune din Băiuț – puterea credinței - 26 minute în urmă
Ziua Națională a Lecturii va fi marcată și la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 48 minute în urmă
Asociația Esperando va sărbători Ziua Îndrăgostiților cu un carnaval tematic - 51 minute în urmă
Creşte cuantumul ajutorului de deces - 54 minute în urmă
12 februarie 1809 – S-a născut Charles Darwin - 56 minute în urmă
Cadrele didactice din Maramureș se pregătesc pentru situații de urgență - 59 minute în urmă
Ilie Bolojan devine președintele interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis - 1 oră în urmă
Clacă de secerat la Suciu de Sus; Vechiul obicei agrar este dus mai departe
Sâmbătă, 22 iulie, o clacă de secerat a avut loc în Suciu de Sus. O inițiativă deosebită prin care vechiul obicei agrar este dus mai departe.
Au fost foarte mulți participanți, de toate vârstele, aceștia fiind îmbrăcați în port tradițional. Așa ca pe vremea bunicilor.
După secerat, legat snopi și făcut clăi a urmat o pauză pentru o poveste cu bucate tradiționale, jocul clăcașilor și voie bună pentru toți participanții.
„Fără kitsch, fără fandoseală, fără nimic artificial, așa s-a străduit să fie claca la secerat organizată în Suciu de Sus de prietenii noștri Aurica și Ionel Todoran. Adică intrat cu secera în holda de grâu, e adevărat, nu în toată pentru că nu era zdicită (zvântată, adică) după ploaia de dimineață, făcut snopi și chiar o claie.
După care o horincă bună, slănină cu ceapă, guiaș, mălai (sigur, au fost mult mai multe bunătăți, zic doar de cele gustate de mine), și un joc la șură pe ritm din acela, de-al locurilor, care pentru noi vine din pământ și din cer deodată și pe care n-ai cum să nu-l prinzi.
Nu știu câtă vreme se vor mai organiza asemenea întâlniri pentru că cei care mai trag de ele, nu pentru a fi puse pe televizor, ci pentru a se bucura împreună, aparțin generației 50+. Noi suntem cei care am prins „live” și agricultura medievală, aratul cu plugul tras de cai, și combina care seceră comandată digital, trăind alăturea cu cea mai rapidă evoluție tehnică cunoscută de omenire (cred că urmează cât de repede tractorul-robot). Iar generația asta de care zic este, cum bine spunea un prieten etnolog, ultima „curea de transmisie” între cei care au crescut cu mirosul pământului și-al darurilor lui și cei către care se deschide o lume condusă din butoane. Ce va fi, vom vedea”, a scris prof. Ioan Gherghel pe rețelele de socializare.
E nevoie de astfel de evenimente, pentru ca tradiția și obiceiurile să fie duse mai departe.
L.C.H.
Foto – Teleleu din Maramureș, Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș