Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 11 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 11 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 15 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 16 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 17 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Clubul de speologie „Montana”, aventuri subterane de peste 47 de ani
În anul 1976 se înființa Clubul de speologie „Montana”. An după an au explorat peșteri, cavități artificiale, mereu o echipă indestructibilă, la bine și la rău. Pe parcurs s-au mai înscris și alți membri. În luna noiembrie a anului trecut au împlinit 47 de ani de activitate. De-a lungul timpului au trăit experiențe memorabile.
Activitățile lor au fost variate. Au participat alături de arheologi la săpături pe Dealul „Custura Cetățelei”, în 2013. Cercetările intreprinse au scos la iveală existența unui zid realizat din blocuri de piatră, acesta fiind documentat arheologic (fotografii, desene, planuri), datarea lui fiind plasată, cu probabilitate, în secolele de mijloc ale mileniului II d.Chr. În anul 2018, cu prilejul unor noi cercetări arheologice de suprafață în zonă, Marius Ardeleanu (arheolog la MJIA) a descoperit pe pantele nord-estică, estică și sud-vestică a Custurii numeroase artefacte: fragmente ceramice din epoca târzie a bronzului (a doua jumătate a mileniului II î.Chr.), respectiv perioadei medievale. Bunurile culturale mobile descoperite în urma acestor investigații aparțin eneoliticului final/epocii timpurii a bronzului (cultura Coțofeni, 3.500-2.500 î.Chr.), epocii târzii a bronzului (cultura Suciu de Sus, a doua jumătate a mileniului II î.Chr.), perioadei medievale (sec. XIII-XIV d.Chr.), precum și secolelor XVII-XVIII.
Membrii clubului s-au implicat și în alte activități: realizate cu copii, în cadrul „Școlii altfel”, schimburi de experiență și colaborări cu pasionați de speologie din întreaga lume, participări la Tabare Speologice în diferite locuri din țară, amenajarea turistică a unei mine, tururi ghidate pe Dealul Minei și multe altele.
Pentru sprijinirea activităților și pentru continuitatea clubului, oricine poate redirecționacei 3,5% din impozitul pe venit.
Lăcrimioara ZOTA