Cu trenul prin Europa prin DiscoverEU - 4 ore în urmă
Grupul tradițional Zestrea din Rogoz pregătește primele înregistrări de pricesne - 7 ore în urmă
Lemnele la control - 8 ore în urmă
Icoană cu Maica Domnului, protectoarea orașului Baia Mare, semnată de pictorul Sorin Iosub - 8 ore în urmă
Ateliere educaționale de Paști organizate la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Elena Iuria de la Insieme Music School Baia Mare a obținut Trofeul Junior al Festivalului „Voci de Îngeri” de la Suceava - 8 ore în urmă
Alte parcări care trec în regim de plată în Baia Mare, altă stradă închisă o vreme pentru reparații - 8 ore în urmă
Breb, satul tradițiilor vii – acolo unde timpul se odihnește - 9 ore în urmă
Operațiunea ROADPOL Speed Marathon în Maramureș - 10 ore în urmă
Buget cu bisturiul – DGASPC se taie, cultura slăbește, iar OMD Maramureș intră în pauză prelungită - 10 ore în urmă
Clubul de speologie „Montana”, aventuri subterane de peste 47 de ani
În anul 1976 se înființa Clubul de speologie „Montana”. An după an au explorat peșteri, cavități artificiale, mereu o echipă indestructibilă, la bine și la rău. Pe parcurs s-au mai înscris și alți membri. În luna noiembrie a anului trecut au împlinit 47 de ani de activitate. De-a lungul timpului au trăit experiențe memorabile.
Activitățile lor au fost variate. Au participat alături de arheologi la săpături pe Dealul „Custura Cetățelei”, în 2013. Cercetările intreprinse au scos la iveală existența unui zid realizat din blocuri de piatră, acesta fiind documentat arheologic (fotografii, desene, planuri), datarea lui fiind plasată, cu probabilitate, în secolele de mijloc ale mileniului II d.Chr. În anul 2018, cu prilejul unor noi cercetări arheologice de suprafață în zonă, Marius Ardeleanu (arheolog la MJIA) a descoperit pe pantele nord-estică, estică și sud-vestică a Custurii numeroase artefacte: fragmente ceramice din epoca târzie a bronzului (a doua jumătate a mileniului II î.Chr.), respectiv perioadei medievale. Bunurile culturale mobile descoperite în urma acestor investigații aparțin eneoliticului final/epocii timpurii a bronzului (cultura Coțofeni, 3.500-2.500 î.Chr.), epocii târzii a bronzului (cultura Suciu de Sus, a doua jumătate a mileniului II î.Chr.), perioadei medievale (sec. XIII-XIV d.Chr.), precum și secolelor XVII-XVIII.
Membrii clubului s-au implicat și în alte activități: realizate cu copii, în cadrul „Școlii altfel”, schimburi de experiență și colaborări cu pasionați de speologie din întreaga lume, participări la Tabare Speologice în diferite locuri din țară, amenajarea turistică a unei mine, tururi ghidate pe Dealul Minei și multe altele.
Pentru sprijinirea activităților și pentru continuitatea clubului, oricine poate redirecționacei 3,5% din impozitul pe venit.
Lăcrimioara ZOTA