În curând vom putea să ne creștem dinții pierduți exact ca atunci când eram mici - 58 minute în urmă
Meșteșug: Ștefan Farcaș din Cavnic realizează sticle cu superbe miniaturi din lemn - 2 ore în urmă
Se fac înscrieri pentru tabăra de vară Tech-Xplore din Sighetu Marmației - 4 ore în urmă
Prof. Clara Săcălean a trecut la cele veșnice; A ghidat pe drumul muzicii generații întregi de elevi - 4 ore în urmă
Ceea ce părea imposibil în cazul cancerului devine realitate - 5 ore în urmă
Premiu Special obținut de un elev din cadrul Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă - 5 ore în urmă
Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj - 7 ore în urmă
Minivacanță cu final decisiv – 4 Mai, ziua votului - 8 ore în urmă
Protos. Serafim Bilț, Eclesiarhului Catedralei Episcopale din Baia Mare, distins cu Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” - 9 ore în urmă
Flashmob organizat pe Câmpia Tineretului din Baia Mare, cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului - 10 ore în urmă
Cocoșul de munte – simbol al sălbăticiei în Parcul Național Munții Rodnei
În inima Munților Rodnei, acolo unde pădurile dese se împletesc cu golurile alpine, trăiește una dintre cele mai spectaculoase păsări din fauna României cocoșul de munte (Tetrao urogallus).
Masculii pot ajunge la peste 4 kg și devin foarte vizibili primăvara în perioada de împerechere, când organizează „arenele de rotit” – adevărate spectacole naturale cu sunete și dansuri ritualice.
Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm. Cocoșul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.
El se hrănește aproape toată iarna cu ace de pin, iar vara se hrănește cu frunze, muguri şi fructe de pădure. Hrana şi-o procură atât de pe sol, cât şi din copaci. Masculii au penajul negru, cu iridescenţe verzi-albastre; femelele sunt mult mai mici, cu penajul împestrițat cu negru, gri şi galben-închis. Până la trei pătrimi din puii de peste an mor în prima iarnă, probabil nefiind capabili să se adapteze la frig şi nici să-şi procure hrana în acest sezon.
Această pasăre emblematică este un adevărat simbol al sălbăticiei și al echilibrului natural din acest parc național, informează reprezentanții Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei.
Sursa foto – Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei