Cocoșul de munte – simbol al sălbăticiei în Parcul Național Munții Rodnei

Cocoșul de munte – simbol al sălbăticiei în Parcul Național Munții Rodnei

În inima Munților Rodnei, acolo unde pădurile dese se împletesc cu golurile alpine, trăiește una dintre cele mai spectaculoase păsări din fauna României cocoșul de munte (Tetrao urogallus).

Masculii pot ajunge la peste 4 kg și devin foarte vizibili primăvara în perioada de împerechere, când organizează „arenele de rotit” – adevărate spectacole naturale cu sunete și dansuri ritualice.

Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm. Cocoșul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.

El se hrănește aproape toată iarna cu ace de pin, iar vara se hrănește cu frunze, muguri şi fructe de pădure. Hrana şi-o procură atât de pe sol, cât şi din copaci. Masculii au penajul negru, cu iridescenţe verzi-albastre; femelele sunt mult mai mici, cu penajul împestrițat cu negru, gri şi galben-închis. Până la trei pătrimi din puii de peste an mor în prima iarnă, probabil nefiind capabili să se adapteze la frig şi nici să-şi procure hrana în acest sezon.

Această pasăre emblematică este un adevărat simbol al sălbăticiei și al echilibrului natural din acest parc național, informează reprezentanții Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei.

Sursa foto – Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu