Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 1 oră în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 2 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 3 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 4 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 5 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 5 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 zi în urmă
Cod portocaliu în vigoare: Acum în Maramureș atenționare meteorologică dar și hidrologică valabilă aproape tot weekendul acesta. Nou anunț emis de specialiști!
Cod portocaliu în vigoare: Acum în Maramureș atenționare meteorologică dar și hidrologică valabilă aproape tot weekendul acesta. Nou anunț emis de specialiști!
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de specialitate și o atenționare de tip cod galben care vor fi valabile timp de mai bine de două zile, până în acest weekend. La fel și Insitutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare de tip cod galben valabilă timp de mai bine de patru zile. Acestea au fost acum actualizate.
Pentru aria noastră maramureșeană vor fi valabile ambele informări emise acum de specialiștii meteorologi. Vom avea de fapt de o vreme capricioasă, cu tot alaiul de precipitații. Vom avea ploi slabe mai întâi, apoi mai însemnate cantitativ și chiar sub aspect de furtuni de început de vară, după care, pe fondul răcirii vremii, vom avea chiar și ninsori în zona montană înaltă și ploi și lapovițe în zonele mai joase. Local vor fi însemnate cantitativ pe arii extinse.
Iată ce arată atenționarea hidrologică! Bazinele hidrografice afectate sunt Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt şi Bistriţa. Atenționarea hidrologică este de tip cog galben și de tip cod portocaliu. Cea de cod galben va fi valabilă în intervalul 1 aprilie 2022 ora 12:00 – 4 aprilie 2022 ora 12:00. În județul Maramureș vizate vor fi bazinele hidrografice Tisa – sector aval S.H. Valea Vişeului (intrarea ȋn ţară), Vișeu, Iza, Lăpuș. Cea de cod portocaliu va fi valabilă în intervalul 1 aprilie 2022, ora 16:00 – 2 aprilie 2022 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin amonte S.H. Vişeul de Sus, Iza – bazin amonte S.H. Strâmtura (judeţul Maramureş). Specialiștii menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate în atenționarea de specialitate.
Din punct de vedere meteorologic avem întâi o informare care este valabilă în intervalul 31 martie, ora 12.00 – 2 aprilie, ora 21.00. Fenomene vizate: ploi moderate cantitativ, intensificări temporare ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării va ploua mai ales sub formă de aversă, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20…40 l/mp.
Vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h, joi (31 martie) în vestul și sud-estul teritoriului, apoi și în celelalte regiuni. La munte, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80 km/h. Vineri (1 aprilie) vremea va deveni instabilă, vor fi descărcări electrice, iar în regiunile sudice posibil și vijelii.
Avem și o atenționare meteorologică de tip cod galben, care va fi valabilă în intervalul 31 martie, ora 18.00 – 2 aprilie, ora 21.00. Fenomene vizate: cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului. În intervalul menționat, în jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, precum și în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali va ploua însemnat cantitativ și se vor acumula 50…70 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă. Local în Banat și Maramureș cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări în Dobrogea și în estul Munteniei, cu rafale de 55…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h. Începând de sâmbătă (2 aprilie), vremea se va răci treptat. Din dimineața zilei de duminică (3 aprilie), în jumătatea de nord a teritoriului vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar la munte va ninge. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie arată că va actualiza prezentul mesaj. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.