Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 1 minut în urmă
181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 5 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 6 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 10 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 11 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 1 zi în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 1 zi în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Colaborare transfrontalieră: Jandarmii maramureșeni și partenerii ucraineni și-au unit forțele în implementarea unui proiect. Ce achiziții au făcut cele două părți (FOTO)
În perioada 6 – 7 octrombrie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș, se desfășoară o serie de activități de pregătire teoretică și practică comună, corespondente calendarului de implementare al proiectului „Creșterea capacității de cooperare transfrontalieră”.
În cadrul „Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020”, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș – în calitate de lider beneficiar – a semnat, la data de 21 noiembrie 2019, un Contract de Grant în valoare totală de 111.111 EUR (533.332,80 lei) cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – în calitate de Autoritate de Management – pentru finanţarea proiectului cu titlul „Creșterea capacității de cooperare transfrontalieră”. Perioada de implementare a acestui proiect este de 18 luni şi are ca partener de proiect Unitatea 1241 Ivano-Frankivsk din cadrul Gărzii Naţionale Ucrainiene.
Obiectivul general al proiectului este creșterea nivelului de încredere a cetățenilor din zona transfrontalieră în Jandarmeria Română și Garda Națională Ucraineană prin creșterea eficienței, mobilității și cooperării între aceste structuri.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele: 1.Consolidarea capacității instituționale și tehnice de asigurare, menținere și restabilire a ordinii publice în zona transfrontalieră. 2.Creșterea cooperării dintre structurile de ordine publică ale partenerilor pentru a realiza o abordare unitară a evenimentelor cu impact transfrontalier. 3.Creșterea prezenței structurilor partenere și reducerea timpului pentru intervenție în regiunea transfrontalieră.
Pentru atingerea obiectivelor au fost achiziţionate în cadrul şi din bugetul proiectului, de către Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș: două autovehicule 4×4 și urmează să mai fie achiziționate trei dispozitive cu vedere pe timp de noapte, respectiv de către Unitatea 1241 Ivano-Frankivsk: un ATV, un snowmobil, două dispozitive de vedere termice, un dispozitiv de vedere nocturnă şi trei arme cu tranchilizant.
Totodată, în cadrul proiectului mai este planificată o sesiune de pregătire comună teoretică şi practică în regiunea Ivano-Frankinvsk. Unul din indicatorii de rezultat la finalul proiectului este un manual trilingv (română, ucraineană, engleză) de proceduri în domeniul ordinii publice. Activităţile din cadrul proiectului vor avea un puternic impact transfrontalier cu relevanţă pentru zona de de graniţă şi vor reflecta interesul ambelor ţări, au dat asigurări reprezentanții IJJ Maramureș.