Conclavul începe pe 7 mai - 4 minute în urmă
Elev al Școlii „Vasile Alecsandri” Baia Mare, premiat la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă - 45 minute în urmă
Pas important pentru patrimoniul sighetean: Încep lucrările de reabilitare la Cinematograful Mara și Muzeul Maramureșean - 57 minute în urmă
Portul tradițional românesc, sărbătorit printr-un eveniment organizat de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 3 ore în urmă
Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a încetat din viață la 76 de ani - 3 ore în urmă
S-a dat undă verde la lucrările de reabilitare energetică a Liceului Tehnologic ”Marmația” - 3 ore în urmă
În atenția gospodinelor moderne - 4 ore în urmă
URBIS Baia Mare: scumpiri, dificultăți financiare și un viitor incert - 5 ore în urmă
Măsurișul oilor în Țara Lăpușului – tradiție vie la poalele muntelui - 5 ore în urmă
Fostul campion mondial Mihai Leu luptă pentru viața sa - 6 ore în urmă
Complexul Astronomic Baia Mare a fost activ și în pandemie; reprezentanții acestuia vă invită să le treceți pragul
Complexul Astronomic Baia Mare a fost activ și în vreme de pandemie, în lunile martie – mai 2020, având în derulare două proiecte cu aplicații ale căror beneficii sunt fără tăgadă.
Este vorba despre proiectul Erasmus Plus ”UNITRIP. Universe to reach? In Planetarium”, dezvoltat în parteneriat cu Planetariul din Brno (Cehia), Planetariul Hamburg (Germania), Planetariul Budapesta (Ungaria), Planetariul Hurbanovo (Slovacia) și Planetariul Zielona Gora (Polonia) care, printre altele, vizează realizarea în comun a unui spectacol digital de planetariu dedicat influenței tehnologiilor spațiale în viața cotidiană, în special a sateliților artificiali. Spectacolul a fost finalizat și ar fi trebuit să fie lansat global în cadrul ”Fulldome Festival Brno”, din iunie 2020, festival care – din motivele distanțării sociale – a fost reprogramat pentru anul 2021.
Va mai trebui, așadar, să așteptăm puțin până la difuzarea și în România, în limba română, a acestui spectacol de planetariu.
Al doilea proiect derulat în această perioadă complexă, în parteneriat cu Biroul de Informații Publice al Agenției Spațiale Europene, a fost dedicat aniversării a 30 de ani de astronomie de pe orbita Pământului de către Telescopul Spațial Hubble, cu descoperiri excepționale realizate în toate domeniile cunoașterii Universului.
Complexul Astronomic Baia Mare a fost unica locație din România desemnată pentru a găzdui, în anul 2020, evenimentul aniversar, primind posterul aniversar de mari dimensiuni ce încadrează ”Reciful Cosmic”, două nebuloase de emisie, una în roșu și cealaltă în albastru – parte a unei regiuni de formare stelară, aflată la 163.000 ani lumină depărtare. Posterul și animațiile imersive către această țintă cosmică sunt integrate deja în circuitul de vizitare al planetariului încă din 15 mai 2020. De asemenea, printr-o intensă activitate online, dedicată acestei aniversări, s-a reușit sincronizarea cu NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) pentru aniversarea în bune condiții a Telescopului Spațial.
„Asigurăm publicul nostru că vizitarea planetariului se poate face în bune condiții și este una sigură. Securitatea sanitară este o prioritate pentru noi, realizăm săptămânal dezinfecții/nebulizări în toate spațiile, avem proiectoare U.V. bactericide/virucide de mare putere, cu care zilnic dezinfectăm cupola planetariului și spațiile expoziționale, ne întâmpinăm publicul cu termometrul non-contact și cu un dispenser automat cu dezinfectant, solicitând doar bunăvoința de a utiliza masca proprie de protecție în spațiile noastre închise și distanța socială oficială. Ghizii noștri sunt dotați cu mănuși de protecție, mască, vizieră și – nu în ultimul rând – cu prudență planetariană.
Nu ne rămâne decât să vă invităm să călătoriți în cosmos alături de noi, la planetariu, pentru moment doar în zilele de luni – vineri, între orele 8.00 – 16.00, cu acces la spectacolele digitale full-dome de la orele 9.00, 11.00, 13.00 și 15.00. Vă așteptăm!”, spun reprezentanții Complexului Astronomic Baia Mare.