Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 oră în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 3 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 3 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 3 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 4 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 4 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 6 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 7 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Corul „Voci mănășturene” duce datina creștinească pe mai departe; Când a fost înfiinațat și care a fost parcursul lui
La finalul săptămânii trecute, în Copalnic Mănăștur s-a desfășurat un frumos concert de colinde. Printre cei care au urcat pe scenă s-a regăsit și Corul „Voci mănășturene”, dirijat de prof. Liviu Ionuț Pașca. În calitate de gazdă, corul a ținut ștacheta sus și anul acesta, ajutat de Dumnezeu să ducă datina creștinească pe mai departe.
În cele ce urmează vă invităm să citiți istoria acestui cor, care de mulți ani aduce bucurie în sufletul celor care îl ascultă.
Primul program artistic prezentat de corul din Copalnic Mănăștur a avut loc la data de 15 august 1901, sub bagheta dirijorului Teodor Medan , până în 1912. Din acest an bagheta este preluată de Gheorghe Vancu, venit din părțile Banatului. Datorită războiului din 1914, tânărul dirijor a părăsit localitatea.
Din 1918 dirijatul corului este preluat de directorul Școlii primare, învățătorul Valeriu Bărbosu. În același an, corul participă la marile manifestări prilejuite de înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România.
În 1924, dirijorul predă bagheta tânărului învățător Teodor Pașca, absolvent a Școlii normale ,,Andrei Çaguna” din Sibiu, unde a primit o temeinică educație muzicală. Prin muncă, pricepere și răbdare a reușit să transforme formația existentă în cor mixt.
În 1936 Teodor Pașca se mută la Satu Mare și conducerea corului este preluată de tânărul învățător Gheorghe Văleanu, absolvent a Școlii normale din Oradea, dirijând până în 1940.
Între octombrie 1940 și octombrie 1944, glasul corului a încetat, datorită interdicțiilor hortiste.
Corul și-a reînceput activitatea din toamna anului 1945, când învățătorul Vasile Pop preia bagheta de dirijor, timp de peste 30 de ani.
La începutul anului 2011, cu ocazia de sfinţire a caselor, preotul paroh a cooptat dintre credincioşi pe cei ce aveau să reînvie activitatea corală la Copalnic-Mănăştur după o pauză lungă. La început bagheta corală i-a fost încredinţată Pr. Prof. Lazăr Marius-Alexandru, care din cauza unei boli a predat ştafeta localnicului Aurel Bolbos, care a fost dirijor până în 2020, uneori secondat de învăţătoarea Mărioara Bota. Astfel s-a înfiinţat asociaţia „Voci mănăşturene”.
Din primăvara anul 2021, bagheta de dirijor este încredințată Prof. Pașca Ionuț Liviu, până în prezent.
De-a lungul anilor, corul a luat parte la numeroase evenimente, iar următorul la care va participa este concertul de colinde de la Bontăieni, care avea loc pe 15 decembrie.
Iată care este acum componența corului: Oros Mariana, Șindreștean Elena, Măguț Valentina, Bobb Valerica, Ciceu Mădălina, Danciu Angela, Danciu Andreea, Petrovan Aurelia (sopran), Petrovan Mia, Dunca Ana, Agoșton Maria (alto), Bolbos Aurel, Petrovan Aurel, Florian Gheorghe, Lupșe Adrian, Șleam Vasile (tenor), pr. Oros Florian, Șindreștean Zaharie, Râmbu Gheorghe, Bobb Ovidiu (bas).
Felicitări tuturor!