Share
Credincioșii catolici se pregătesc pentru sărbătoarea Paştelui

Credincioșii catolici se pregătesc pentru sărbătoarea Paştelui

Duminică, 31 martie, numeroși credincioşi romano-catolici, reformaţi şi evanghelici din România sărbătoresc Paştele.

În general, Paștele catolic este aproape mereu cu o săptămână înainte de cel ortodox, însă în 2024 este o situație specială, fiindcă Paștele catolic va fi pe 31 martie, iar cel ortodox pe 5 mai, diferența fiind de 35 de zile. Ultima oară când s-a întâmplat asta, cu cele două date similare, a fost în 2013. Abia peste 62 de ani, adică în 2086, va mai fi Paștele catolic pe 31 martie.

Înainte de miezul nopții, oamenii se adună pentru slujba Învierii, iar Duminica Paştelui începe cu slujbă şi binecuvântarea bucatelor pascale tradiționale, printre care drob, pască, cozonac și carne de miel.

În fiecare an, Papa Francisc trimite lumii un mesaj de bucurie și speranță, dar și unul care ține cont de ce se întâmplă în lume. În 2021 a vorbit în mesajul pascal despre pandemie, iar în 2022 Papa Francisc a denunţat „nebunia războiului” într-o „lume violentă şi rănită” în timpul omiliei sale în Duminica Floriilor.

În 2023, milioane de credincioși s-au rugat pentru sănătatea Suveranului Pontif care a fost internat timp de trei zile în spital înainte de Paște.

Sănătatea Suveranului Pontif este șubredă și în 2024: are probleme respiratorii și la genunchi, iar numărul aparițiilor publice nu mai este la fel de mare precum în primii ani ai pontificatului.

Totuși, la audiența sa săptămânală, miercuri, Papa Francisc a părut a fi într-o stare mai bună de sănătate: a făcut apel la pace în Ucraina și în Orientul Mijociu și a salutat doi bărbați din public – un israelian și un palestinian – spunând că ambii și-au pierdut fiicele în război ce a început în octombrie 2023.

În mesajele sale transimise de Florii, în 2024, Papa Francisc s-a rugat pentru victimele atentatului terorist de la Moscova, dar și pentru cetățenii Ucrainei, care au avut zile pline de lipsuri și în sute de mii de case nu a fost curent electric, după furibundele atacuri rusești.

În duminica Paştelui, Papa Francisc celebrează, în fiecare an, prima sa mesă de Înviere, în piaţa San Pietro la Vatican, în faţa a sute de mii de credincioşi. Suveranul Pontif rostește în zeci de limbi tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „urbi et orbi”. Slujba este urmărită de multe milioane de oameni de toate religiile.

„Urbi et orbi” – care înseamnă „Orașului [Roma] și lumii” – este o binecuvântare apostolică dată de Suveranul Pontif la ocazii solemne, potrivit hotnews.ro.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu