Share
Cronologie: Un an de la primul caz de COVID-19 confirmat pe teritoriul României. Un bărbat de 45 de ani din Maramureș a fost cazul numărul 2 din țară

Cronologie: Un an de la primul caz de COVID-19 confirmat pe teritoriul României. Un bărbat de 45 de ani din Maramureș a fost cazul numărul 2 din țară

Se împlinește exact un an de la confirmarea primului caz de COVID-19 de la începutul pandemiei, în țara noastră. S-a întâmplat în 26 februarie, fiind vorba despre un bărbat din Gorj, contact al un cetățean italian. Două zile mai târziu, în 28 februarie, se ajungea la trei cazuri, cazul numărul 2 fiind un bărbat din Maramureș. Pentru această cronologie am utilizat informațiile de la acel moment ale Ministerului Sănătății și ale presei centrale.

Pe 25 februarie, Guvernul României, în cadrul Comitetului Național de Urgență, a luat o serie de măsuri, printre care decizia ca toți călătorii asimptomatici la sosirea pe teritoriul României din zonele afectate de coronavirus, respectiv Hubei (China), cele 11 localități din Italia, și peroanele care încă se mai aflau pe nava de croazieră Diamond Princess să intre direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile. Celelalte persoane care vin din regiunile afectate Lombardia și Veneto urmau să intre în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România. Ministrul Sănătății a subliniat că nerespectarea măsurilor privind carantina se va sancționa conform art. 352 din Codul Penal. Ministerul Sănătății a informat că un cetățean italian în vârstă de 71 de ani , confirmat cu COVID-19 în Italia, a fost în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie, unde a vizitat rudele soției sale și a avut mai multe întâlniri de afaceri. A fost declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz.

Pe 26 februarie a fost confirmat primul caz de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul României pe 26 februarie – un bărbat de 20 de ani din județul Gorj, care a intrat în contact cu italianul diagnosticat cu coronavirus care vizitase recent România. Starea bărbatului nu era gravă. Bărbatul din Gorj a fost izolat și apoi transportat la Institutul Matei Balș din București, pentru tratament. Tot pe 26 februarie 2020 a fost emis “Ordinul ministrului sănătății pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infectarea cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei. Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina durează 14 zile și este organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică. Nerespectarea măsurilor de carantină, precum și furnizarea de informații false autorităților, se sancționează conform legilor în vigoare”, conform Ministerului Sănătății.

„Persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, sau au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă sau au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu COVID-19 se vor autoizola la domiciliu 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/ confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie telefonic zilnic timp de 14 zile de la intrarea în România. Măsura se aplică și tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/ confirmată. Toate persoanele autoizolate la domiciliu au obligația să nu părăsească domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării. Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se va solicita către Direcția de Sănătate Publică (DSP) intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana nu a avut anterior contact cu familia”, conform MS.

Pe 28 februarie, au fost confirmate două noi cazuri de infectare cu virusul COVID-19: un bărbat în vârstă de 45 de ani din județul Maramureș, care fusese la doctor în Italia și a ajuns cu febră în România, și o femeie în vârstă de 38 de ani din județul Timiș, care a mers la Bergamo, în Italia, pe 25 februarie. Maramureșeanul venise din afara zonei carantinate din Italia, fiind confirmat cu noul coronavirus la un laborator din Timișoara. A fost internat, inițial, în Baia Mare, după care a fost transferat la Cluj, unde a și primit tratamentul, pandemia fiind atunci în stare incipientă. A fost internat în secția clinică pe circuit separat. Avea dificultăți ușoare de respirație la efort în cazul deplasării, manifestări de astenie, fără a se afla în stare gravă. 47 de persoane se aflau în carantină, iar 8.356 de persoane erau monitorizate la domiciliu. În ultimele zile, a avut loc o progresivă creștere a cazurilor, fapt care a determinat autoritățile centrale să suspende cursurile, iar apoi să declare starea de urgență, începând cu 16 martie. În 22 martie, România a raportat primele decese, astfel că țara noastră a intrat în lock-down începând cu 25 martie. Suceava a devenit „Lombardia României” și a fost carantinată alături de comunele din jur.

Odată cu scăderea cazurilor, s-au inițiat măsurile de relaxare, începând cu 15 mai și introducerea stării de alertă. Au urmat fluctuații ale numărului de cazuri de COVID-19, s-a ajuns, la un moment dat, la peste 10.000 cazuri/zi, în valul doi al pandemiei. Începând cu 27 decembrie 2020, s-a început vaccinarea populației, în prima fază fiind imunizate cadrele medicale, după care, din 15 ianuarie, s-a trecut în a doua etapă, în care sunt vaccinate categoriile de risc și personalul din domeniile esențiale. Tot pe finalul anului trecut, primul pacient confirmat cu COVID-19, în 26 februarie, s-a reinfectat, semn că pericolul se menține și pentru ceilalți care au trecut prin acest chin.

Până în prezent, au fost confirmate 791.971 cazuri de persoane infectate, din care 733.616 au fost declarați vindecați. Au decedat 20.167 persoane. Ieri erau confirmate, în țară, 3.923 noi cazuri. În prezent, se pune problema unui val trei, fapt pentru care autoritățile iau în calcul măsuri de a reacționa. Se continuă campania de vaccinare în toată țara, iar România se află în stare de alertă. Pandemia nu s-a încheiat, istoria încă se scrie!…

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu