Share
Cu multă discreție, s-a stins din viață fostul inspector școlar general și parlamentar maramureșean, Augustin-Griguță Botiș! Spunea: „Țara mea este satul meu”!

Cu multă discreție, s-a stins din viață fostul inspector școlar general și parlamentar maramureșean, Augustin-Griguță Botiș! Spunea: „Țara mea este satul meu”!

Cu multă discreție, s-a stins din viață fostul inspector școlar general și parlamentar maramureșean, Augustin-Griguță Botiș! Spunea: „Țara mea este satul meu”!

Una dintre figurile marcante ale administrației și politicului maramureșean din perioada de imediat după revoluția din 1989 s-a stins din viață în acest weekend, cu discreția care l-a caracterizat în ultimii ani ai săi de viață.

„În 19 martie a plecat la cer un fost inspector scolar general, dl prof Botiș Griguță-Augustin. A făcut-o într-un mod discret, așa cum se retrag genialii acestei lumi, după ce societatea uită că au fost oameni care au trăit să slujească alți oameni. Îmi amintesc ca era general în primii mei ani de învățământ”, arată prof. Natalia Fornvald. Griguță-Augustin Botiș (născut în 9 mai 1940) este un fost senator român în legislatura 1992-1996, ales în județul Maramureș pe listele partidului FDSN. În cadrul activității sale parlamentare, senatorul Griguță-Augustin Botiș a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Regatul Spaniei, Republica Populară Chineză, Republica Italiană, Republica Coreea și Japonia. În decursul mandatului său de senator, Griguță-Augustin Botiș a inițiat 3 propuneri legislative. A ocupat funcția de inspector general după mandatul de senator.

Avea darul scriiturii și al sarcasmului, a colaborat cu presa locală, în care publica analize socio-politice, dar a fost și autor de carte. Cunoscută este lucrarea „Singurătatea omului politic”, apărută în 1996, la Editura Proema. De numele său se leagă încercarea de revitalizare a brandului de apă minerală de la Stoiceni, cunoscută în Imperiul Austro-Ungar, proiect care nu s-a concretizat, constituind unul din marile sale regrete. Imediat după revoluție s-a făcut cunoscut cu o maximă: „În decembrie 1989 Securitatea s-a umanizat prin aderarea la noua putere”. „Spunea despre satul natal, Stoiceni, că este țara lui: Țara mea este satul meu. Mă întorc în țara mea, în satul meu. Era un fin cunoscător al acestui județ, îl cunoștea din scoarță în scoarță. Pentru că nu a mers în bășcălia politică, a devenit izolat, de aceea a scris cartea „Singurătatea omului politic”. A ales catedra și a încercat să deschidă căi pentru apa minerală de la Stoiceni, dar și pentru băile de la Coștiui. Chiar dacă era profesor, era preocupat de soarta mineritului. Era greu să vorbești după el, era genul de om din arealul politic care știa bine să stea în arena bătăliilor din acest domeniu. Știa să își folosească armele, iar arma lui era cuvântul”, arată Anton Rohian, fost prefect al județului Maramureș.

Așa se face că Augustin-Griguță Botiș s-a stins cu discreție, cu toate că a fost una dintre cele mai marcante figuri politice din acei ani, iar cuvântul său era cunoscut la nivel național în acea perioadă. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



2 Comentarii în această postare

  1. Dumnezeu să-l ierte și să l odihnească în pace! Veșnică pomenire! Sincere condoleanțe familiei!

    Răspunde
  2. Clara Dancs

    Vesnica pomenire Sa odihneasca in pace ,era unul din cel mai onorat profesor ,diriginte fiului meu Istvan Dancs care are amintiri frumoase din ani petrecuti la Liceul Tele comunicatii din Baia Mare alaturi de profesorul Botis, ca diiriginte,profesor ,Singere condoleanta familiei !

    Răspunde

Lasă un comentariu