Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 oră în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 3 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 3 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 3 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 4 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 4 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 7 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 7 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Cum au aplicat marile lanțuri de benzinării reducerea de 50 de bani pe litru la carburanți – cele mai recente date de la Consiliul Concurenței
Marile lanțuri de benzinării au aplicat reducerea de 50 de bani pe litru la carburanți, spune Consiliul Concurenței. Reamintim că vineri a intrat în vigoare ordonanța de guvern pentru compensarea cu 50 de bani a prețului la benzină și motorină, arată hotnews.ro.
Regăsiți mai jos datele rezultate în urma monitorizării realizate de Consiliul Concurenței. Tabelele reprezintă prețurile medii pentru fiecare rețea, prețurile variind de la o benzinărie la alta:
Reducerea de preț, pe bonul fiscal
În cazul acordării reducerii de preț, aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.
Ce prevede Ordonanța: Cum se va face reducerea de 50 de bani
Actul normativ prevede următorul mecanism pentru reducerea cu 50 de bani:
- Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.
- Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.
- Pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.
- În cazul acordării reducerii de preț, aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.
În privința compensării de la bugetul de stat, actul prevede că suma de 0,25 de lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț și se include în baza de impozitare a TVA.
De asemenea, au fost prevăzute și reguli procedurale privind modul de individualizare a compensației, respectiv printr-o declarație, termenul de depunere a declarației (lunar), precum și faptul că declarația reprezintă și cerere de restituire, iar suma declarată se va compensa cu obligațiile fiscale ale contribuabilului, inclusiv obligațiile fiscale viitoare, în condițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
În plus, s-a prevăzut și faptul că organele de control din cadrul ANAF vor efectua verificarea modului de individualizare a sumelor declarate, pe baza analizei de risc.
Totodată, „în vederea evitării unui comportament inadecvat al operatorilor economici, se propune instituirea unor măsuri în vederea evitării creșterii nejustificate a prețurilor la aceste produse, precum și pentru nerespectarea prevederilor proiectului de act normativ”.
De asemenea, OUG mai prevede că dacă va fi o creștere nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare, aceasta constituie acțiune speculativă și se sancționează. (Este vorba despre recenta ordonanță anti-speculă).
Cât de mult s-a scumpit combustibilul în ultimul an
Datele din aplicația Peco-online.ro analizate de HotNews.ro arată că prețurile au crescut și cu peste 60% la motorină în ultimul an.
La benzină:
- În ultimele 3 luni, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 0,97 de lei (12,6%), de la 7,68 de lei la 27 aprilie până la 8,65 de lei la data de 27 iunie.
- În ultimul an, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,91 de lei (50,7%), de la 5,74 de lei la 29 iunie 2021 până la 8,65 de lei la data de 25 iunie 2022.
La motorină:
- În ultimele 3 luni, prețul mediu al unui litru de motorină a crescut cu 0,68 de lei (7,96%) în ultimele 3 luni, de la 8,54 de lei la 27 aprilie până la 9,22 de lei la data de 27 iunie.
- În ultimul an, prețul mediu al unui litru de motorină a crescut cu 3,51 de lei (+61,4%), de la 5,71 de lei la 30 iunie 2021 până la 9,22 de lei la data de 25 iunie 2022.