Fotograful maramureșean Ilie Tudorel vernisează la Madrid expoziția „Comorile României” - 2 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în această duminică la Mănăstirea Măriuș - 5 ore în urmă
Rezultate bune obținute de Academia de Şah Maramureş la Nyíregyháza - 5 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 7 ore în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 7 ore în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 7 ore în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 9 ore în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 9 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 10 ore în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 1 zi în urmă
Cum era așteptat Moș Nicolae pe vremuri: „Sânicoară este sărbătoare coconilor, primesc cadouri, fructe, un bănuț, ștrimflii, căciuli, un zdici nou dacă era un băiat mai mare”
Moș Nicolae a venit la copiii cuminți azi-noapte. În funcție de zonă, acesta poartă diferite denumiri – Moș Nicolae, Miculaș, Moș Niculaie, Sfântu’ Nicolae, Sânicoară, Sânicolau, Sfântu Necola, informează Centrul de Cultură Tradițională Maramureș.
Dar cum era așteptat Moș Nicoale pe vremuri? Aflați în cele ce urmează.
„Nu puteam durni de grija lui Miculaș că ziniua o n-a zini. Dimineața, dacă aflam în încălțări, ceva, zâcem:
-O zânit Moș Niculaie, dacă am fost bun. Niculașu-i a coconilor. Sara își pun papucii în fereastă. Știu că vine Moș Nicolae cu daruri cu sacuʹ și le dă la care-s buni. Și dimineața bună să scoală să vadă ce le-o adus. Și io punem.
În sara de Moș Nicolae o persoană să îmbracă înt-o bondă mare până-n pământ. Își pune barbă și păr lung de fuior. În cap își pune căciulă, în mână coș sau un sac și-l ia în spate. Intră în casă și copiii strigă:
– Moș Nicolae!” (Pamfil Bilțiu, Maria Bilțiu, Calendarul Maramureșului).
„Sânicoară este sărbătoare coconilor, primesc cadouri, fructe, un bănuț, ștrimflii, căciuli, un zdici nou dacă era un băiat mai mare. Sfântu’ Nicolae o ajutat tri fete sărace să să mărite, le-o aruncat bani de zestre pă fereastră, şi aşe s-o putut mărita. Şi de atunci Sân-Nicoara să zâce că îi Sfântu’ cu darurile.” (Corina Isabella Csiszár, Memoria Ethnologica, Nr. 36-37).