Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 ore în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana, din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 2 ore în urmă
În luna ianuarie se fac prevestiri cu privire la timpul de peste an - 2 ore în urmă
Ce planete se pot vedea pe cer în aceste zile - 3 ore în urmă
„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 4 ore în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 8 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - 9 ore în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - 10 ore în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - 10 ore în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - 11 ore în urmă
Cum petreceau oamenii duminicile, odinioară
Dintotdeauna, omul şi-a simplificat viaţa, atât cât a fost posibil, punând accent pe cele trei lucruri esenţiale ale existenţei reale: mâncare, un acoperiș deasupra capului pentru familia sa şi, evident, perpetuarea speciei umane.
Pentru a ilustra simplitatea vieţii omului “de altădată” să ne întoarcem în spaţiul nostru mioritic, în care, surprinzător, acea existență era foarte bogată. Deşi nu erau televizoare color, calculatoare, internet, facebook, oamenii se aveau unii pe alții. Exista o bogată viaţă colectivă, care acoperea timpul liber şi necesitatea de a se distra şi de a comunica a românilor. Se făceau vizite reciproce între rude şi prieteni. A te anunţa în vizită, fără prealabile telefoane sau scrisori, era un fapt obişnuit. De obicei, zilele de duminică erau rezervate vizitelor.
Şi în mediul rural viaţa duminicală era foarte bogată. În primul rând erau horele în care fetele şi flăcăii satului petreceau . Acolo se legau prietenii care, de cele mai multe ori, duceau la căsnicii durabile. Multe dintre fete erau însoţite de mame curioase să vadă cu cine jucau odraslele lor şi dacă exista vreo perspectivă… La nunţi, în afară de invitaţi, participau tinerii satului care se încingeau în nişte avântate hore ţărăneşti.
Atmosfera era plăcută. În duminica şi în zilele de sărbătoare aveau loc binecunoscutele divanuri săteşti unde femeile se odihneau şi făceau schimburi multiple de păreri şi informaţii locale de ultimă oră. Bărbaţii îşi petreceau duminicile și sărbătorile pe la cârciumi unde ”la un pahar de vorbă” se discuta absolut orice.
Dar azi ce a mai rămas din toate acestea?
Viețile noastre sunt adesea o cursă contra cronometru în care ne străduim să respectăm termene limită, să onorăm responsabilitățile. Suntem presați să ne măsurăm succesul în cifre și realizări mari. Deși nu este nimic în neregulă cu ambiția și cu a-ți propune obiective înalte, problema apare atunci când acest lucru devine tot ceea ce contează. Uităm să ne bucurăm de lucrurile simple din viață. Ne criticăm aspru pentru fiecare greșeală sau nereușită, uitând să fim blânzi cu noi. Tehnologia ne-a condus într-un labirint al distracțiilor permanente. Petrecem mult prea mult timp în fața ecranelor, verificând notificări și fiind captivați de conținutul online. În acest proces, uităm să ne mai desprindem de gadgeturi și să ne întoarcem la momentele simple, cum ar fi o discuție cu prietenii sau o privire în ochii cuiva drag.
Foto: Adevărul
Lăcrimioara ZOTA