Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa, a primit distincția „Primar de 7 stele” - 2 ore în urmă
În luna martie pe scena Teatrului Baia Mare: Râs, dramă și reflecție - 6 ore în urmă
Casa Națională de Pensii Publice se modernizează - 6 ore în urmă
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» inaugurează expoziția „Memoria naturală. Când apare invizibilul”, semnată de artistul Juan Sebastián González - 6 ore în urmă
Spectacol interactiv de știință pentru copii la SHURA Bistro Caffe - 7 ore în urmă
Codul Rutier 2025: utilizarea abuzivă a flash-urilor poate duce la sancțiuni dure - 7 ore în urmă
Atelier de litografie pentru copii în Recea - 7 ore în urmă
„Miercurea alarmelor” – exercițiu de alarmare publică; Cetățenii, sfătuți să rămână calmi - 9 ore în urmă
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează 35 de ani de arhierie - 10 ore în urmă
În Culcea va avea loc spectacolul „Azi e despre tine, mama” - 10 ore în urmă
Cum recunoști și tratezi sinuzita
Sinuzita sau inflamația mucoasei sinusurilor este o afecțiune des întâlnită, în special în sezonul rece, cu care oricine se poate confrunta la un moment dat. Adesea, este confundată cu o răceală sau alergie. De multe ori, trece de la sine, fără vreun tratament anume. Totuși, acest lucru nu înseamnă că o poți neglija. Există și cazuri în care, în lipsa tratamentului adecvat, pot apărea complicații grave, care pun viața în pericol.[1] De aceea este indicat să mergi la medic dacă bănuiești că ai putea avea sinuzită. Care sunt semnele ce indică prezența unei infecții la nivelul sinusurilor, precum și ce se poate face pentru a scăpa de ea vei afla din rândurile de mai jos.
Cum se manifestă sinuzita
Nu trebuie să știi totul despre sinuzită pentru a îți da seama că este timpul să faci o vizită la medic. Este suficient să știi care sunt potențialele semne de alarmă asociate cu această infecție. Unul dintre cele mai comune simptome ale sinuzitei este durerea sau presiunea facială, localizată, de obicei, în jurul sau sub ochi, la nivelul frunții și în jurul nasului. Uneori, poate fi percepută o durere de cap generalizată, pulsatilă, care se intensifică atunci când faci un efort sau te apleci.
Un alt simptom al sinuzitei este congestia nazală sau senzația că ai nasul înfundat. Apare ca urmare a umflării sinusurilor și pasajelor nazale și poate afecta inclusiv simțul gustului și mirosul. La fel de des întâlnite în cazurile de sinuzită sunt secrețiile nazale. Mucusul nazal poate fi tulbure, verde sau galben, cu urme de sânge, gros și urât mirositor și vei simți nevoia să îți sufli nasul mai des. Uneori, excesul de mucus se acumulează sau se prelinge pe gât (picurare postnazală); în astfel de cazuri, pot apărea un gust neplăcut în gură și o senzație de mâncărime în partea din spate a gâtului. Tusea și durerile în gât sunt și ele simptome comune ale sinuzitei. Cel dintâi tinde să se agraveze în timpul nopții sau atunci când persoana afectată stă întinsă. În unele cazuri, mai apar și febra, oboseala accentuată sau respirația urât mirositoare.
În funcție de cât de mult persistă aceste simptome, putem vorbi de sinuzită acută (simptomele dispare repede și, de obicei, infecția este asociată cu o răceală sau o alergie) sau cronică (simptomele sunt prezente mai mult de 12 săptămâni și pot reapărea).
Poate fi dificil să faci diferența dintre sinuzită, alergie sau răceală. Un diagnostic corect poate fi stabilit doar de către medic, pe baza simptomelor și istoricului tău medical, precum și a rezultatelor anumitor teste și investigații.[1][2]
Cum se tratează sinuzita
Tratamentul sinuzitei depinde de severitatea și de cauza acesteia. În cazurilor ușoare, se pot recomanda doar decongestionante, medicamente fără prescripție pentru răceală și alergii, irigarea nazală și consumul de lichide. Dacă simptomele nu se ameliorează după 10 zile, se pot prescrie antibiotice (doar dacă infecția este cauzată de bacterii), decongestionante topice sau orale și sprayuri nazale cu steroizi. În cazurile de sinuzită cronică, atunci când alte tratamente nu dau rezultate, se poate recurge la o procedură chirurgicală pentru a asigura un drenaj eficient al sinusurilor.[1][2]
Sinuzita este o afecțiune destul de comună, care adesea nu necesită tratament. Poate însă provoca simptome destul de neplăcute, cum ar fi congestia sau secrețiile nazale, durerea și presiunea facială ori tusea și durerile în gât, și, în unele cazuri, dacă nu este tratată corect, poate duce la apariția unor complicații grave. Tocmai de aceea, dacă simptomele persistă mai mult de 10 zile, se agravează sau infecția este una recurentă, este indicat să te adresezi unui medic. Acesta este singurul în măsură să stabilească un diagnostic corect și să-ți recomande tratamentul potrivit.
Bibliografie:
- Davis, Kathleen. “Everything You Need to Know about Sinus Infection.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 16 Mar. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/307190.
- “Sinus Infection (Sinusitis): Types, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17701-sinusitis.