152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 8 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 8 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 8 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 8 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 9 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Cum va arăta primul Crăciun în Europa pe timp de Covid
Omenirea se pregăteşte să celebreze într-o manieră neobişnuită sărbătorile de sfârşit de an. Regina Elisabeta a II-a va fi privată de prezenţa familiei sale, germanii de tradiţionalul lor vin fiert şi elveţienii de cântările liturgice din cauza pandemiei de COVID-19, informează luni AFP. De asemenea, autoritățile din România nu au anunțat restricții suplimentare de sărbători, însă Guvernul face apel la populație să respecte măsurile în vigoare și să facă cât mai puține deplasări, potrivit digi24.ro.
Apeluri la prudenţă
Autorităţile din numeroase ţări, precum Franţa şi Norvegia, dar şi organizaţii internaţionale, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), i-au îndemnat pe oameni să nu renunţe la prudenţă, în pofida dorinţei lor de a se întâlni şi de a se relaxa alături de cei dragi după un an foarte dificil, potrivit Agerpres.
„Dacă avem prea multe contacte acum, înainte de Crăciun, iar apoi acesta va fi ultimul Crăciun petrecut alături de bunici, atunci înseamnă că vom fi ratat ceva”, a avertizat, emoţionată, cancelarul german Angela Merkel.
Premierul interimar al României, Nicolae Ciucă, dar și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au făcut apel la români să reducă deplasările în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Ciucă a spus că autorităţile nu au în vedere adoptarea de noi restricţii.
„Aş face o recomandare în calitate de cetăţean. La rândul meu, sunt şi fiu şi părinte şi bunic şi fiecare dintre noi trăim emoţia aceasta, a sărbătorilor de iarnă, poate este perioada cea mai încărcată emoţional, când ne dorim să călătorim, să ne vedem părinţii, să ne vedem copiii, să ne vedem nepoţii, să ne vedem rudele, în general; ţinând cont de situaţia în care ne găsim, aş recomanda să facem în aşa fel încât să limităm deplasările, să limităm expunerea la riscul răspândirii acestui virus şi, cu certitudine, vor fi zile şi ani de aici înainte în care să putem să ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă spiritul acestor sărbători. Asta este modul în care eu, ca cetăţean, voi proceda în această perioadă”, a declarat șeful interimar al Executivului.
Crăciun cu mai puţini invitaţi
Belgia este una dintre ţările care au decis să limiteze cel mai mult numărul invitaţilor cu ocazia Crăciunului: un singur invitat pentru o familie, cel mult doi pentru persoanele care locuiesc singure. De asemenea, într-o curte pot fi simultan cel mult 4 oameni.
Luxemburgul a autorizat doi invitaţi pentru fiecare familie.
Nu mai mult de şase adulţi la masa de Crăciun, au cerut şi autorităţile din Franţa.
Norvegia îşi relaxează restricţiile pe durata sărbătorilor şi va permite reuniuni de cel mult 10 persoane. „Va trebui să improvizaţi şi, poate, să lungiţi puţin masa”, a declarat prim-ministrul Erna Solberg, referindu-se la normele de distanţare fizică.
În Marea Britanie, reuniunile familiale (cel mult trei familii) vor fi permise din 23 până pe 27 decembrie. Regina Elisabeta a II-a şi soţul ei, prinţul Philip, vor petrece Crăciunul, în mod excepţional, la Castelul Windsor, nu alături de familia lor la domeniul regal Sandringham, aşa cum procedau de obicei.
În schimb, provincia canadiană Quebec a anulat decizia sa care permitea reunirea rezidenţilor timp de patru zile în perioada Crăciunului, din cauza unei creşteri considerabile a numărului de infectări cu noul coronavirus.
Deplasări limitate
Italia a adoptat reguli extrem de restrictive în privinţa deplasărilor, care vor fi interzise între regiuni din 21 decembrie până pe 6 ianuarie şi între localităţi în zilele de 25 şi 26 decembrie şi pe 1 ianuarie. De altfel, oamenii nu vor avea voie nici măcar să părăsească orașul în care locuiesc, singura derogare fiind pentru cei care trebuie să-și ajute rudele singure. Interdicţia ce vizează circulaţia pe timpul nopţii între orele 22:00 şi 05:00 a fost menţinută şi chiar prelungită până la ora 07:00 pentru dimineaţa de după Revelion.
În Belgia, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii începe în seara de Crăciun la ora 24:00 şi se încheie a doua zi la ora 05:00, iar în Luxemburg această interdicţie se aplică pe durata sărbătorilor de la ora 23:00 la ora 06:00.
În Spania, Guvernul a cerut populaţiei să evite deplasările între regiuni, cu excepţia vizitelor familiale. Oamenii vor putea iesi din case până la ora 1:30 dimineață, față de ora 23:00, în prezent. La reuniunile cu familia și prietenii vor putea participa 10 persoane, față de șase, limita actuală.
În Franţa, doar seara de 24 decembrie va fi scutită de această interdicţie de circulaţie, care începe la ora 20:00.
Interdicția deplasărilor pe timp de noapte în Grecia va intra în vigoare cu o oră mai târziu, adică de la 10:00 seara. De asemenea, la sosirea în țară, turiștii nu vor mai sta în carantină 10 zile, ci doar 3.
Magazine, restaurante şi săli de spectacole
Germania, care şi-a închis deja restaurantele, barurile, spaţiile culturale şi arenele sportive, va închide şi magazinele non-esenţiale începând de miercuri şi interzice vânzările de alcool în spaţiile publice, scoţând astfel în afara legii tradiţionalele sale standuri care comercializează vin fiert.
În Franţa, magazinele non-esenţiale au fost redeschise, permiţând astfel cumpărăturile de Crăciun, însă cetăţenii francezi nu vor putea să petreacă sărbătorile în restaurante, nici în săli de spectacole, care sunt închise.
În zonele din Italia în care cazurile de COVID sunt puține, restaurantele vor fi deschise la prânz.
În schimb, în anumite ţări în care restaurantele sunt încă deschise, acestea vor putea să funcţioneze până mai târziu, aşa cum se va întâmpla în Elveţia în seara de Revelion.
În Grecia, se redeschid saloanele de înfrumusețare și librăriile.
Slujbe religioase adaptate
Papa Francisc a anunţat că va devansa cu două ore slujba pe care o va oficia în seara de Crăciun, pentru a respecta astfel interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii impuse în Italia.
În Elveţia, cântările liturgice sunt interzise în biserici în perioada Crăciunului.
Grecia îşi redeschide bisericile de Crăciun şi de Bobotează, însă cel mult nouă persoane vor avea voie să fie prezente simultan în biserici şi cel mult 25 în catedrale.
Pelerinajele în România ar putea fi permise. Curtea de Apel Bucureşti a dat o primă decizie care anulează hotărârea CNSU prin care se interzicea credincioşilor din altă localitate să participe la pelerinaje. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Tradiţii anulate
Austriecii vor fi privaţi în acest an de tradiţionalele lor târguri de Crăciun.
Pentru Anul Nou, locuitorii din Madrid nu vor mai putea să mănânce 12 boabe de struguri la miezul nopţii în piaţa Puerta del Sol.
Focurile de artificii sunt interzise în Belgia şi Olanda, unde guvernele locale nu doresc să supraaglomereze serviciile de urgenţe cu persoane rănite.
Municipalităţile din Londra şi Paris au anulat focurile de artificii programate pentru noaptea de Revelion.