Share
De vorbă cu Sebastian Alin Bîrda: Componenta culturală și administrativă într-un dialog – Marian Ilea și primarul orașului Baia Sprie

De vorbă cu Sebastian Alin Bîrda: Componenta culturală și administrativă într-un dialog – Marian Ilea și primarul orașului Baia Sprie

Dramaturgia, ca artă a spectacolului, constituie un element semnificativ al patrimoniului cultural, având un rol esențial în crearea experienței teatrale. Măiestria dramaturgică, în toată diversitatea ei a fost recunoscută ieri, 24 octombrie, în cadrul unui dialog între Marian Ilea, scriitor, dramaturg și jurnalist, și Sebastian Alin Bîrda, primarul orașului Baia Sprie, în biblioteca Casei de Cultură din oraș – într-un colțișor de odaie unde și lumina culturii parcă este mai puternică.

Antologia dramatică „12 Dramaturgi Români”, ca principală temă de dezbatere, este antologia de teatru care a reunit sub cele două coperți ale creației, cei 12 specialiști contemporani în dramaturgia românească. Cartea reprezintă unul dintre cele 3 volume ale colecției „Cortina”, coordonate de Marilena Dumitrescu și Lucia Verona.

Credit foto: Leviathan.ro

Diversele contribuții înregistrate în domeniul culturii, dar mai ales autenticitatea care stă la baza ciclului „Medio Monte”, concept dezvoltat și la nivelul culturii europene, constituie baza a ceea ce înseamnă pentru societatea băimăreană și băispriană Marian Ilea, ca cetățean de onoare și scriitor al anului:

„Este o colaborare foarte interesantă și cu totul specială pe care ați avut-o în luna care tocmai a trecut, la București și de aceea impresionează probabil în aceste cercuri naționale și internaționale. Este un lucru deosebit și diferit. Ne mândrim că în această antologie este și Marian Ilea, cu <<Medio Monte>> și cu o piesă care pe noi ne reprezintă și am trăit la cafeneaua Ice Flame. Mai mult, ați fost desemnat de capitala județului, municipiul Baia Mare <<Cetățean de Onoare>> și <<Scriitorul Anului>>, lucru care ne bucură foarte mult. Dumneavoastră erați oricum cetățean de onoare al orașului Baia Sprie. De ce este interesant Marian Ilea pentru noi, băisprieni, Medio Monte? Este pentru că în momentul în care iei în mână o carte de-a dânsului și începi să o lecturezi, nu o mai lași din mână, pentru că este atât de interesantă.” – subliniază Sebastian Alin Bîrda, primarul orașului Baia Sprie.

În vederea promovării turismului și a patrimoniului istoric al orașului Baia Sprie, domeniul investițional îmbină și el utilitatea cu valorile culturale. Un prim segment vizat în acest sens este Centrul Vechi al orașului, nucleul primordial al istoriei locale. Aici, printre clădirile cu un potențial major de dezvoltare se enumeră și fostul cinematograf al orașului, imobil care odată intrat în reabilitare, își propune să mențină constant standardele culturale de odinioară: „va fi o sală de proiectare pentru cinematograf, dar se adaugă niște spații multifuncționale atât sociale cât și recreative, sportive. Va fi o sală de fitness, cabinete de recuperare sportivă – fizioterapie, masaj care vor fi funcționale, și care împreună cu partea culturală – cinematograful și o bibliotecă online la intrare, creează un centru multifuncțional. Împreună cu clădirea veche a fostei poște, unită cu cea a cinematografului, se va crea o mică piațetă, o curte interioară care va fi propice pentru expoziții și pentru alte evenimente de acest gen” – punctează primarul.

O componentă importantă care întregește ansamblul istoric local reprezintă și Casa Ceauș, locația de cazare care reprezintă un adevărat punct de reper pe lista turiștilor pasionați de cultură. Cu un aer istoric, dar cu tendințe moderniste, clădirea posedă un mobilier antic care îndeamnă vizitatorii într-o călătorie spre trecut.

Pe lângă zonele pietonale stabilite ca obiectiv în zona centrului istoric, Baia Sprie, „orașul cosmopolit” după cum scriitorul Marian Ilea îl denumește, va beneficia de un parc industrial nou, dar și de un aquapark care-și va aștepta turiștii pe dealul Ungurașului, locul aflat la confluența dintre Baia Sprie și Baia Mare: „Vorbim despre un parc industrial nou, dar și despre construcția unui aquapark pe dealul Ungurașului, pentru care s-a stabilit 12 ha de pământ. Acest proiect va avea ca scop tot dezvoltarea aceasta a turismului”  – povestește primarul.

Cunoscut pentru păstrarea și promovarea tradiției, Satu Nou de Sus este locul în care sămânța culturii a prins rădăcini, și din care încolțește astăzi o monografie: „Satu Nou de Sus – file de istorie”. Cartea, a cărei lansare va avea loc în luna decembrie, este rezultatul unor riguroase cercetări istorice ale autorului Gheorghe Muntean.

Valorificarea segmentului cultural, dar și profilul arhitectural istoric al orașului Baia Sprie, însumează caracteristicile care alcătuiesc profilul unui oraș prosper, ceea ce administrația locală denumește un viitor „centru turistic medieval”. Schimbările aduse imaginii orașului vor nuanța oportunități noi de carieră și calitatea vieții într-un amestec echilibrat de turism, dezvoltare industrială și o economie independentă.

Alexandru CHIRA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu