Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 11 minute în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 36 minute în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 1 oră în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 3 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 4 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 4 ore în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 5 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 6 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 7 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 7 ore în urmă
Decernarea distincțiilor Hollósy, de Ziua Culturii Maghiare
Începând cu anul 1989, maghiarii de pretutindeni sărbătoresc, pe 22 ianuarie a fiecărui an, Ziua Culturii Maghiare și oficializarea imnului național al Ungariei. Poetul Ferenc Kolcsey, autorul versurilor, a murit fără să știe că poemul lui va deveni imn național.
Această zi a fost omagiată în avanpremieră de maghiarii din Maramureș, cu o festivitate de decernare a premiilor Hollósy, un eveniment organizat sâmbătă, 20 ianuarie, la Școala de muzică și Arte Plastice din Sighetu Marmației.
Decernarea premiilor Hollósy a debutat acum un an. Distincțiile sunt distribuite în cinci categorii, fiind acordate personalităților culturii din Maramureș care, an de an, și-au adus contribuția pentru legislația, păstrarea culturii și identității naționale maghiare. Se premiază cinci personalități.
„În 2024, ele au reprezentat Baia Mare, Sighetu Marmației, Ocna Șugatag, Ineu și UAT Ulmeni. Nu numai persoane fizice pot primi acest premiu, ci și organizații. Ne-am tot gândit ce nume să poarte acest premiu și am hotărât, Hollósy Simon, fiind o personlitate culturală, născută în Sighetu Marmației, care a înființat în Baia Mare, o renumită Școală de pictură. Acest nume unește cele două regiuni din județul Maramureș, și pentru noi este foarte important acest fapt. Cele două regiuni istorice fac parte din același județ”, ne-a declarat președintele UDMR Maramureș, Pinter Zsolt.
La categoria artă, premiul a fost acordat lui Zolopcsuk Róbert din Sighetu Marmației, la categoria educație lui Molnár Judit din Dămăcușeni, la categoria organizare socială Clubului de Seniori din Ocna Șugatag, la categoria viața culturală placheta a fost înmânată lui Nagy Lajos din Mânău, iar la categoria tineret lui Várady Csongor din Baia Mare.
După decernarea premiilor, a urmat un moment artistic, un concert extraordinar cu invitați de seamă din Ungaria.
„Cea mai celebră cântăreață de cântece maghiare populare din Ungaria, doamna Sebestyen Marta, care este și premiată UNESCO, ne-a încântat cu frumoasele cântece, dar și cei doi, alți invitați, artiști premiați în Ungaria, ne-au prezentat un spectacol, nu numai folcloric, dar și cântece istorice, din epoca renascentistă baroc, chiar și cu accente de melodii populare ale culturii romilor”, a mai precizat Pinter Zsolt.
Alături de renumita cântăreață Sebestyen Marta au mai încântat auzul spectatorilor Judith Andrejszki și Szerenyi Bela Jr, care au interpretat muzică veche și populară.
În următoarele zile va avea loc un turneu al unui cântăreț celebru, Tamas Gabor, un preferat al maghiarilor. El va concerta în localitățile Coltău, Baia Sprie și Seini.
Lăcrimioara ZOTA