Share
De ce este necesară educația sexuală în școli?

De ce este necesară educația sexuală în școli?

România este țara care deține recordul îngrijorător al mamelor minore din Uniunea Europeană, 45% din totalul acestora având sub 15 ani. Această problemă se datorează în special lipsei de informare cu privire la sexualitate și la riscurile cărora se expun fetele care devin mame timpuriu. Soluția ar fi, în acest caz, introducerea orelor de educație sexuală în școli.

Deși există deja disciplina „Educație pentru sănătate”, care include și anumite aspecte legate de educația sexuală, aceasta e o materie opțională, astfel că nu toți elevii au acces la informațiile respective. În acest context, Consiliul Național al Elevilor a demarat o campanie care vizează prevenirea sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală, combaterea violenței sexuale prin promovarea relațiilor sănătoase bazate pe respect reciproc și susținerea dezvoltării emoționale și psihologice a elevilor.

„Este dreptul nostru fundamental la informare și la un viitor mai bun! Imaginați-vă o Românie în care fiecare tânăr are acces la informații corecte și la sprijinul necesar pentru a lua decizii conștiente și echilibrate.”, este mesajul elevilor din Consiliul Național, încărcat pe rețelele de socializare.

Aceștia susțin faptul că educația sexuală ar trebui să devină o prioritate națională pentru crearea unui viitor mai bine informat și sănătos, bazat pe o responsabilitate comună, nu doar a elevilor sau profesorilor.

Deși această temă stârnește foarte multe controverse, ori de câte ori este adusă în discuții, există și persoane care au curajul de a vorbi deschis despre acest subiect. Una dintre ele este chiar Anne-Marie Chelariu, creatoare de conținut media, susținătoare a unor cazuri sociale și a drepturilor omului. Aceasta e de părere că, pe lângă aspectele fiziologice precum schimbările corpului, hormonii sau igiena, este necesar ca educația sexuală să abordeze și aspectele psihologice.

„E necesar ca tinerii să fie educați cu privire la soluțiile pe care le au atunci când se întâmplă un accident în pat (contracepția de urgență) și cum să prevină aceste accidente. E necesar ca tinerii să fie informați cu privire la riscurile la care se expun la fiecare contact intim, de la bolile cu transmitere sexuală la o sarcină nedorită. E necesar ca tinerii să fie educați cu privire la toate schimbările care vin o dată cu începerea vieții sexuale, de natură fizică și emoțională. Și mai cred că e foarte important să existe educație cu privire la consimțământ, să fie explicat și încurajat dreptul de a refuza o relație intimă, de a refuza orice activitate sexuală fără protecție, de a nu ceda presiunii de grup sau presiunii din partea partenerului”, este declarația tinerei.

Larisa Viragh


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu