Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 7 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 9 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 10 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 14 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 14 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 14 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 15 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 15 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 17 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 18 ore în urmă
De vizitat: Expoziția de cactuși a lui Gheza Vida din Parcul Central Baia Mare
Sculptorul Gheza Vida (n. 23 februarie 1913, Baia Mare, județul Maramureș – d. 11 mai 1980, Baia Mare, județul Maramureș) este unul dintre cei mai importanți artiști ai României postbelice. În urma sa a rămas o moștenire culturală de care ne putem bucura și astăzi. Vasta și valoroasa sa operă se află în patrimoniul a numeroase muzee din țară, dar și din străinătate.
Pe lângă sculptură, maestrul Vida iubea foarte mult natură și era un bun cunoscător al speciilor botanice. Printre altele, artistul avea și o colecție impresionantă de cactuși. După moartea sa, aceasta a fost donată unui muzeu din Baia Mare, iar ulterior, din cauza unor probleme legate de încălzirea serei de la casa Vida, cactușii au fost transferaţi la serele orașului.
Din anul 2015, când au fost finalizate lucrările de amenajare a Parcului Central din Baia Mare (str. Serelor), cactușii lui Gheza Vida sunt acolo și alcătuiesc o impresionantă expoziție. Pe lângă plante, vizitatorii pot admira frumoasele tablouri care îl reprezintă pe marele artist alături de lucrările sale, alături de cactuși, dar și alături de familie. Sunt adevărate fotografii document!
Expoziția merită vizitată. În plus, intrarea este gratuită. Aceasta este deschisă de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Lavinia-Codruța HERMAN