Share
De Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor vă prezentăm Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Sârbi Susani

De Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor vă prezentăm Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Sârbi Susani

De Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor (18 aprilie), vă prezentăm o biserică de lemn cercetată și promovată în cadrul proiectului „Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi Virtuale”, co-finanțat, anul trecut, de Administrația Fondului Cultural Național.

Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Sârbi Susani este așezată pe un platou, în partea vestică a văii Cosăului, în centrul unui cimitir vechi. Este construită din bârne de stejar legate cu cheotori netede în dinte ascuns, așezate orizontal peste o fundație de piatră. Monumentul prezintă o planimetrie cunoscută: pronaos, naos şi absidă estică. Dimensiunile sunt relativ modeste: pronaos (L 2,80 x l 5,30), naos (L 6,60 x l 5,30), altar poligonal decroşat (L 3,08 x l 3,20). (Bongiu, 1970, p. 52). Intrarea este poziţionată pe latura sudică.

Tinda femeilor (pronaosul) este tăvănită sub tălpile turnului şi are două deschideri de-o parte şi de alta a uşii ce desparte acest spaţiu de biserica bărbaţilor (naosul). Intrarea în absida altarului se face prin două uşi (împărătească şi diaconească), element caracteristic monumentelor arhaice.

Acoperişul este unitar, incluzând toate cele trei încăperile, cu poală largă pentru a feri pereţii de intemperii şi având turnul clopotniţă deasupra pronaosului. Turnul clopotniţă se prezintă cu un coif evazat, de formă octogonală. Spaţiul interior este luminat de ferestre puţine, de diferite dimensiuni (tinda femeilor neavând nicio fereastră). Pe latura dinspre miazăzi s-a păstrat o fereastră frumos decorată cu funie şi două rozete.

Întregul corp al bisericii este înconjurat în exterior de o funie „protectoare”, măsurând aproximativ 34 de metri. Motivul funiei este cioplit direct din lemnul masiv al peretelui, fiind întrerupt doar de deschiderile ferestrelor. Consolele, ieşite în trepte sub steaşină, asemuite cu nişte aripi scupltate, deasupra motivului funiei par să facă separarea între două lumi: terestră şi celestă. De asemenea, funia delimitează spațiul sacru de cel profan, permițând intrarea doar prin portalul de pe latura de sud, deosebit de ornamentat, care pregătește, într-un fel, prin mesajul transmis participarea credincioșilor la liturghie.

Portalul de la intrarea în pronaos a fost descris şi interpretat de Al. Baboş ca fiind un calendar liturgic bizantin – „compus din două cicluri concentrice, fiecare cu propriul lui şir de sărbători: ciclul pascal, al sărbătorilor mobile, şi ciclul sanctoral, al sărbătorilor fixe. În ritul bizantin, ciclul sanctoral comemorează Sfinţii bisericii ortodoxe. Slujbele comemorative dedicate sfinţilor sunt cuprinse în 12 mineie, câte un minei pentru fiecare lună a anului. La Sârbi Susani, mineiele sunt reprezentate prin cele 12 rozete lunare. Ciclul pascal gravitează în jurul sărbătorii mobile a Paştilor, care comemorează Patimile Mântuitorului. În jurul sărbătorii Paştilor anul bisericesc este împărţit în trei perioade, numite după cartea principală de slujbă folosită de cântăreţi la strană: perioada prepascală a Triodului (zece săptămâni înainte de Duminica Paştilor), perioada pascală a Penticostalului (opt săptămâni după Înviere) şi perioada postpascală a Octoihului (ţine tot restul anului). La Sârbi Susani funiile de pe portal reprezintă întregul an ecleziastic, ce pleacă de pe montantul stâng şi se termină pe cel drept în partea de jos. Cele trei cruci, câte una pe fiecare piesă a portalului, sugerează împărţirea în trei perioade a ciclului pascal. Astfel, cele trei piese ale portalului ar trebui să reprezinte, de la stânga la dreapta, perioadele Octoihului, Triodului şi Penticostalului”.

Cercetătorul menționează că portalul prezintă urme de policromie (vopsea albastră şi roşie – posibil chiar foiţe de aur şi argint). Pentru întreaga analiză a portalului şi comparaţia cu portalul de la Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budeşti-Josani a se vedea. Analogiile dintre portalul vechi din Budești Josani și portalul din Sârbi Susani, indică, cel mai probabil, că este vorba de către același meșter Gozdă.

Din pictura ce acoperea iniţial întreg interiorul bisericii, se mai păstrează doar pictura de pe tâmpla şi din altar, realizate în epoci diferite. După cum rezultă din cele două inscripţii, pictura tâmplei a fost realizată de Alexandru Ponehalschi din Berbeşti şi Iosip Iacovu, diac din Sârbi în 1760: „Din mila lui Dumnăzeu și din darul Duhului Sfânt și eu am agiutorit Iosip a Iacovu cu zugravul Aleczander Ponehalski de lucru beserăcii, să hie pomană întru veci de veci.” „Cu vrerea Tatălui și cu îndemnarea Fiului și cu săvârșirea Duhului Sfânt, amin, bine au vrut serbu lui Dumnezeu, Borodi Chira și cu soția dumisale Ahimie, de au plătit de au zugrăvit acest fruntariu, ca să le fie pomană dumilor sale și a tot neamul lor, 1760, luna iunie 10 zile”. Pictura din altar a fost realizată de zugravul Nicolae Famokevici, în 1800, conform inscripţiei de pe spatele iconostasului: „Acest oltariu din mâna de Nicolai Famochevici, Anu lui Dumnezou 18 sute, luna mai 1 zeale”.

Pictura tâmplei este organizată în trei registre: în partea superioară este reprezentată scena Răstignirii (central), având în stânga Coborârea de pe Cruce, iar în dreapta Punerea în Mormânt. Registrul al doilea cuprinde o scenă centrală cu Maria Nykopeea, încadrată de medalioane cu câte doi prooroci. În registrul al treilea, în plan central este înfăţişat Iisus judecător, pe tron, încadrat de Maria şi Ioan Botezătorul. De o parte şi de alta sunt reprezentați apostolii.
Pictura din altar prezintă urme de degradare accentuată. A. Bongiu remarcă faptul că mai importante decât dispoziţia iconografică sunt accentele locale: Iisus – copil îmbrăcat în piese vestimentare ce se asemănă cu portul tradiţional din zonă; motive geometrice întâlnite în ţesăturile maramureşene; sutaşul Longinus – îmbrăcat ca un boier maramureșean etc.

Mai multe despre biserică puteți afla aici.

Sursa – maramures.culturamm.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu