Share
De Ziua Națională a Lecturii: Asociația Vasile Tomoiagă, alături de copiii români din Lyon

De Ziua Națională a Lecturii: Asociația Vasile Tomoiagă, alături de copiii români din Lyon

Ziua Națională a Lecturii se sărbătorește, începând din 2022, în data de 15 februarie a fiecărui an. Este o zi dedicată activităților de promovare și încurajare a lecturii,accentuându-se importanța cărții și a cititului, în special în formarea copiilor și tinerilor.

Anul acesta, prin proiectul realizat împreună cu Consulatul General al României la Lyon și Școala Românească de la Lyon, ne-am propus să evidențiem nu doar rolul și beneficiile cititului, ale lecturii, în general, ci importanța cititului în limba română pentru copiii cu rădăcini românești ce trăiesc în străinătate.

𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒔𝒂̆ 𝒄𝒊𝒕𝒊𝒎 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒆𝒔̦𝒕𝒆 ? 𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒔𝒂̆ 𝒊̂𝒏𝒗𝒂̆𝒕̦𝒂̆𝒎 𝒔̦𝒊 𝒍𝒊𝒎𝒃𝒂 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒂̆ ? Pentru a nu ne pierde rădăcinile. Pentru a păstra legătura cu țara. Pentru a vorbi cu bunicii și străbunicii în limba lor. Pentru a le înțelege vorbele de drag și de alint. Și, mai târziu, când vom crește, pentru a putea să conștientizăm elementul de plusvaloare dat de apartenența la două culturi : cea în care s-au născut părinții noștri și cea în care trăim noi.

Pentru copiii români ce trăiesc într-o altă țară, într-o altă cultură, fiecare curs de limba română, fiecare activitate prin care aceștia învață, chiar prin joacă, să vorbească, să scrie și să citească românește devine, de fapt, un element de coeziune, de păstrare și perpetuare a identității lingvistice românești.

Copiii din comunitatea românească din zona Lyon-ului beneficiază de astfel de activități, prin grija Consulatului General al României (consul general Oleg Ungureanu) și a Școlii Românești de la Lyon. De aceea, a fost o mare bucurie să organizăm împreună Ziua Națională a Lecturii. De fapt, o bucurie a fost întregul eveniment – ”bucuria lecturii”.

Cel mai bun mod de a le dezvolta celor mici interesul pentru lectură este să le citim cărți frumoase, povești și povestiri ce le vor capta atenția și îi vor face nerăbdători să descopere ei înșiși fascinanta lume a cărților. Pentru acest atelier, am ales cărți dintr-o colecție special concepută pentru micii cititori (au participat copii cu vârste între 5-12 ani), fiind adaptate gradului de înțelegere al acestora, cu fraze scurte și ilustrații ce însoțesc firul narativ.

Fiind vorba despre Ziua națională a lecturii, nu au lipsit texte din opera celor mai importanți scriitori români, pentru a le oferi copiilor o întâlnire cu marile creații literare românești. Am analizat textele citite, și, pentru că prin joc și joacă se dezvoltă frumos gustul pentru lectură, ”ne-am jucat” un joc cu povești. Cei mai mari au și citit. Și părinți și bunici au venit la întâlnirea noastră. La finalul atelierului, am primit desene, felicitări și îmbrățișări din partea copiilor. Ce putea fi mai frumos de atât?

Din partea Asociației Vasile Tomoiagă am oferit tuturor participanților cărți, pe care aceștia le vor putea citi și împrumuta unii altora, continuând astfel, împreună cu părinții și cu profesorii de la Școla românească, să citească românește.

Dr. Anuța Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu