Share
De Ziua Veteranilor de Război, despre colonelul (r) Marin Stănescu din Vișeu de Sus (FOTO)

De Ziua Veteranilor de Război, despre colonelul (r) Marin Stănescu din Vișeu de Sus (FOTO)

29 aprilie este Ziua Veteranilor de Război, ziua celor ce au scris cu sânge istoria acestei țări. Ziua Veteranilor de Război a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 şi se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Dintre sutele de mii de militari români care au luptat în Al Doilea Război Mondial, România mai are astăzi 2610 veterani de război, eroi pe care avem datoria morală să-i onorăm și să-i cinstim. În Maramureș, din informațiile publicate de Centrul Militar Județean, astăzi mai sunt printre noi 17 astfel de eroi. Dintre aceștia, unul este în Vișeu de Sus : colonelul (r) Marin Stănescu.

Marin Stănescu s-a născut în 29 octombrie 1920 în comuna Izvoarele, județul Olt. La 18 ani este încorporat ca voluntar în Regimentul 3 Dorobanți Slatina-Olt, iar un an mai târziu e trimis la Școala de Subofițeri de la Făgăraș.         România intră în război și, la 22 iunie 1941, la ordinul generalului Antonescu, tânărul Stănescu trece Prutul și luptă la Țiganca, Tălăiești, Taraclia, Baimaclia, Sărata Galbenă, Tătarca în Basarabia. Se dau alte lupte la Chișinău, Tighina, apoi se trece Nistrul și la Vigoda este rănit. După refacere, participă la luptele de la Odesa, Doneț, Cotul Donului, unde, în iarna anului 1942, unitatea din care face parte este respinsă de tancurile sovietice. Începe retragerea și ajunge până la Iași, opunând rezistență pe râul Jijia, alături de o grupă din armata germană respingându-i pe ruși. Este din nou rănit și internat la Bârlad, apoi la Vaslui și la Slatina.

În 23 august 1944, când România iese din Alianța Axei, este refăcut și reîncepe lupta, de data aceasta împotriva nemților, la Târnăveni, Cipău Mare, Cipău Mic. Ostașii români trec Mureșul cu bărci de cauciuc și se angajează în crâncenele lupte de la Oarba de Mureș, unde, în 20 octombrie 1944, Marin Stănescu a fost lovit pentru a treia oară. Spitalizat la Blaj și la Spitalul Central din București, se reface din nou și continuă războiul cu Batalionul 10 Vânători de Munte. Participă la luptele din Cehoslovacia, Munții Tatra, iar ziua victoriei, 9 mai 1945, îl găsește la granița Germaniei. În 12 august 1945, după trei luni de mărșăluit, sosește în Vișeu de Sus, unde Batalionul 10 Vânători de Munte in care făcea parte este primit de mii de oameni.

După terminarea războiului, în 1947, Marin Stănescu este comandant de pluton la trupele de grăniceri la Vărșani – Arad, apoi șef de cancelarie la Sânicolaul Mare. În 1950 este trecut în rezervă cu gradul de căpitan.

Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat de mai multe ori, primind: ”Crucea Comemorativă a celui de al Doilea Război Mondial 1941-1945”, ”Insigna Veteran de Război”, ”30 de ani de la eliberarea României de sub dominația fascistă”, decorația ”Onoare Armatei Române”. Din 2008 este avansat colonel.

În anul 2003 i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al Orașului Vișeu de Sus, ”în semn de recunoștință pentru sacrificiul personal adus la apărarea patriei în cel de-al Doilea Război Mondial”. În 29 octombrie 2020 a aniversat, alături de familie și autoritățile vișeuane, 100 de ani de viață și istorie. O istorie scrisă cu sânge, pe câmpul de luptă.

La mulți ani, domnule colonel! La mulți ani, venerabile veteran!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu