Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 11 ore în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 13 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 13 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 13 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 14 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 17 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 17 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 18 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 18 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 19 ore în urmă
Dependența de telefon, un efect catastrofal în relația de cuplu
Zi de zi oamenii au multe lucruri de pierdut, uitându-se mereu la un simplu obiect, telefonul: un răsărit, o floare în grădină, nori care iau diferite forme, un zâmbet, o lacrimă, un apus de soare…Pentru că realitatea pălește, în fața comunicării iluzorii și persoanelor înlocuite de avataruri și profiluri pe rețele de socializare. Experții au chiar și un nume pentru această tulburare, nomofobia sau dependența de telefon. Dar, în ciuda avertismentelor, oamenii continuă să petreacă o bună parte din timpul vieții lor cu ochii pe ecrane, fie în telefon, fie pe tablete sau laptop. Nu este vorba numai de tați, și mamele preferă adesea să se cufunde în cancanurile rețelelor de socializare, decât să se joace cu proprii copii. Mai e și tristețea unora dintre ele care realizează că momentele unice ale copilăriei trec neobservate, din cauza dependenței noastre de o lume virtuală. Dar modul în care acest fenomen afectează dezvoltarea copilului tău, legătura ta cu el și viața emoțională a familiei este dramatic.
Dimineața, imediat ce te-ai trezit pui mână pe telefon, înlocuindu-l cu acele momente de conectare și drăgălășenie, înainte de a se reîntoarce fiecare la responsabilitățile lui zilnice și ritmul alert al vieții. Experții avertizează că dependența de telefon este o cauză majoră pentru creșterea ratei divorțurilor. Potrivit sondajului, trei sferturi dintre femei recunosc că petrec mai mult timp online decât cu partenerul lor, iar două treimi dintre bărbați spun același lucru. Dependența de tehnologie, telefon inteligent și rețele de socializare poate avea un efect catastrofal asupra căsniciilor. Relațiile de cuplu șe degradează în cel mai rapid mod , Această problemă nu afectează doar relațiile deja existente, ci și formarea acestora.
Peste jumătate dintre oamenii participanți la un studiu recent au relevat faptul că petrec șase ore sau mai mult pe zi, pe telefonul mobil. Astfel, timpul pentru menținerea unei relații sănătoase este tot mai mic, și rata despărțirilor și a divorțurilor crește. Pentru o relație durabilă e nevoie de comunicare, ascultare și formarea de legături emoționale. Aceste procese sunt mult mai dificile atunci când atenția este distribuită între telefon și partener. Specialiștii menționează că fenomenul de „phubbing” este tot mai frecvent. Acest fenomen se referă la actul de a ignora pe cineva în favoarea unui telefon. Acest fenomen a ajuns, totuși, să fie foarte frecvent în relații, și poate duce foarte ușor la neînțelegeri sau chiar despărțiri.
Lăcrimioara ZOTA