Share
Deputatul PNL Călin Bota: Planul Național de Redresare și Reziliență – o șansă unică pentru dezvoltarea și modernizarea României

Deputatul PNL Călin Bota: Planul Național de Redresare și Reziliență – o șansă unică pentru dezvoltarea și modernizarea României

Aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul vizitei făcute la București de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , reprezintă un moment de referință în istoria noastră postdecembristă și un puternic semnal de încredere în țara noastră.

Deputatul PNL Călin Bota, membru în Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților și fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene consideră că acest Plan reprezintă ,, o șansă unică pentru dezvoltarea și modernizarea României,,.

,,Munca la Planul Național de Redresare și Reziliență a început încă din vara anului trecut, când făceam echipă la Ministerul Fondurilor Europene cu ministrul Marcel Boloș, în calitate de secretar de stat. A fost o muncă intensă, în echipă, care a dus la conturarea acestui Plan prin care România va beneficia de peste 29 de miliarde de euro. Primii bani, 3,8 miliarde de euro, vor ajunge în țară până la finalul anului, pentru finanțarea primelor proiecte.

PNRR-ul României, realizat de două guvernări conduse de PNL, a obținut calificative maxime la evaluarea Comisiei Europene, adică 10 calificative A din 11 posibile. În cadrul negocierilor, am reușit să includem la finanțare prin acest Plan mari obiective de investiții pentru țara noastră, precum autostrăzile, sisteme de canalizare și alimentare cu apă, investiții necesare pentru a recupera decalajele dintre România și celelalte țări europene dezvoltate. De asemenea, sunt prevăzute investiții în educație, în sănătate, în economia verde și digitalizare, conform mecanismului european de redresare și reziliență.,, a mai precizat deputatul Călin Bota.

Conform documentului aprobat de Comisia Europeană, până la finalul lui 2026, în România vom avea 420 de kilometri de autostradă nou construiți, 2 851 km cale ferată construiți/modernizați, 12.7 km de rețea nouă de metrou (București și Cluj). La capitolul educație, PNRR prevede 110 de creșe înființate și operaționalizate, 2500 de școli incluse în programul de abandon vor fi complet digitalizate prin achiziționarea echipamentului necesar (tablete, imprimante, routere), cel puțin 5.200 de școli dotate cu resurse tehnologice noi pentru laboratoarele IT, cel puțin 3.600 de școli dotate cu infrastructură și echipamente tehnologice noi și 3 consorții școlare rurale create pentru a consolida mediul educațional rural. În domeniul sanitar sunt vizate 200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotări noi și personal, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie sau asociații de cabinete echipate sau renovate, acordând prioritate cabinetelor situate în regiuni și zone mai puțin dezvoltate, 25 de unități de terapie intensivă pentru nou-născuți echipate, inclusiv cu ambulanțe pentru nou-născuți (pentru centrele regionale), 25 de unități sanitare publice/spitale publice care beneficiază de infrastructură nouă și 30 de facilități nou construite/renovate și dotate care furnizează asistență medicală ambulatorie

În opinia deputatului liberal Călin Bota, ,, acest Plan reprezintă o oportunitate pentru România de a recupera decalajele istorice, pentru a asigura dezvoltarea și modernizarea țării, așa cum își doresc toți românii,,.

Biroul de presă PNL Maramureș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu