Share
Determinarea progesteronului: când este recomandată și de ce

Determinarea progesteronului: când este recomandată și de ce

Progesteronul este un hormon steroid important pentru organismul femeilor, dar care este prezent și la bărbați. În acest articol, îți vom spune care sunt situațiile în care ar putea fi recomandată determinarea nivelului acestui hormon, dar și de ce este importantă o astfel de analiză.

Ce rol are progesteronul?

Progesteronul este un hormon steroid produs în principal în ovare, dar și în placentă, în timpul sarcinii. Rolul său este vital în reglarea funcțiilor reproductive ale femeii. În prima fază a ciclului menstrual, progesteronul pregătește mucoasa uterină pentru a primi un ovul fertilizat. În cazul în care acesta nu este fertilizat, nivelul de progesteron scade și se produce menstruația. Dacă fertilizarea are loc, nivelul de progesteron rămâne ridicat pentru a susține sarcina. Progesteronul este esențial pentru implantarea ovulului în mucoasa uterină și pentru menținerea sarcinii.

Deși este asociat în principal cu femeile, progesteronul este produs și de bărbați, în cazul cărora este important pentru producția de testosteron.

Când este indicată determinarea progesteronului?

Determinarea nivelului de progesteron este esențială în multe situații. În cazul femeilor, această analiză este adesea recomandată atunci când se dorește investigarea infertilității. Împreună cu alte teste, măsurarea nivelului de progesteron poate ajuta la identificarea problemelor care ar putea împiedica obținerea unei sarcini. În plus, analiza progesteronului poate determina perioada de ovulație, ceea ce este esențial pentru planificarea sarcinii. Întrucât nivelul de progesteron crește după ovulație, această analiză poate ajuta la identificarea momentului potrivit pentru concepție.

În cazul sarcinilor cu risc, determinarea progesteronului este de asemenea utilă. Gravidele cu risc de avort spontan sunt adesea monitorizate în ceea ce privește nivelul de progesteron, deoarece acest hormon este esențial pentru menținerea unei sarcini sănătoase. Nivelurile scăzute de progesteron pot indica un risc crescut de avort spontan. În ceea ce privește sarcina ectopică, nivelurile serice de progesteron, alături de beta-HCG, pot ajuta la diferențierea acesteia de o sarcină uterină normală. O sarcină ectopică poate pune în pericol viața mamei și necesită îngrijire medicală imediată.

Pentru bărbați, determinarea progesteronului poate fi utilă în cazul disfuncțiilor erectile, a lipsei apetitului sexual, în stări de depresie și oboseală nejustificată sau în cazul unei scăderi ale masei musculare și/sau ale densității osoase. Medicul tău îți poate spune mai multe despre ce este progesteronul și când este recomandată analiza acestuia.

Cum se determină nivelul progesteronului?

Determinarea nivelului de progesteron se face printr-o analiză de sânge simplă, care nu necesită niciun tip de pregătire specială. Poate fi realizată în orice moment al zilei, atât după, cât și înainte de masă. De regulă, este realizată în ziua 21 a ciclului menstrual, pentru a stabili dacă a avut loc ovulația. Această zi este considerată a fi cea mai potrivită pentru recoltarea sângelui, deoarece nivelul de progesteron atinge un punct maxim după ovulație.

După realizarea analizei, medicul va interpreta rezultatele în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vârsta pacientei, sexul, starea generală de sănătate și faza ciclului menstrual în care se află. Este important de menționat că interpretarea rezultatelor trebuie întotdeauna realizată de un medic, pentru a evita orice tip de confuzie sau erori de interpretare.

Progesteronul este un hormon esențial pentru organismul femeilor, cu o implicare majoră în sistemul reproducător. Rolul său în pregătirea corpului pentru sarcină, reglarea ciclului menstrual și menținerea unei sarcini sănătoase este incontestabil. Deși este produs în cantități mai mici la bărbați, progesteronul joacă un rol și în organismul masculin. Determinarea nivelului de progesteron prin analize specifice poate fi deci utilă în multiple situații.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui vizita la medic. Pentru recomandări privind necesitatea efectuării anumitor analize de laborator, precum și pentru interpretarea rezultatelor acestora, programează-te la un consult de specialitate!

Surse: https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/progesteron


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu