La Centrul Cultural Pastoral din Sighet puteți admira două engolpioane din colecția Justinian Arhiepiscopul - 2 ore în urmă
Idealitate - 2 ore în urmă
Executare silită la primăria Șieu - 2 ore în urmă
Un nou vaccin nazal împotriva Covid-19 intră în teste - 2 ore în urmă
Pinocchio își sărbătorește aniversarea pe 7 februarie - 3 ore în urmă
Desculț și înghețat, salvat după o operațiune dramatică - 3 ore în urmă
Evaluarea cervidelor după urme pe zăpadă în Parcul Național Munții Rodnei - 3 ore în urmă
Tezaurul de aur de la Sarasău s-a întors în țară - 4 ore în urmă
Proiectul variantei ocolitoare Baia Mare a primit avizul pozitiv al Comitetului Interministerial - 4 ore în urmă
Semnarea contractelor la Primăria Repedea - 5 ore în urmă
Disconfort termic accentuat în Maramureș: Recomandările specialiștilor și ce obligații au angajatorii în astfel de situații
Vreme deosebit de caldă în Maramureș, joi, 30 iulie. Indicele de confort temperatura-umezeală (ITU) a atins pragul critic de 80 de unități, în cele două municipii, Baia Mare și Sighetu Marmației. Valorile termice au ajuns la orele după amiezii la 29-31 grade, însă temperaturile resimțite au ajuns la 37-39 grade.
Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatură-umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecțiuni ale suprarenalei) sau obezitate. În perioada cu temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat, persoanele cu probleme de sănătate pot prezenta tulburări de ritm cardiac, șoc caloric, crampe musculare, oboseală și stare de rău general.
Este important ca populația să consume lichide (apă și sucuri de fructe, în cantitate de 2-4 litri/zi) pentru rehidratarea organismului. Pentru a evita problemele de sănătate, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile în cazul caniculei și disconfortului termic, medicii recomandă măsuri speciale de protecție, cum ar fi hidratarea și o alimentație bazată pe produse naturale. De asemenea, se impune respectarea prevederilor OG nr. 99/2000. Aceasta prevede pe perioada de temperaturi ridicate, corelate cu umiditate, ca măsurile pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă să fie stabilite de angajator, împreună cu reprezentanții sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanții aleși ai salariaților.
„Angajatorii trebuie să asigure alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea ventilației la locurile de muncă, asigurarea de apă (minerală sau plată adecvată), câte 2-4 litri pe persoană/schimb. Medicii recomandă oferirea de lichide copiilor și persoanelor cu dizabilităţi, chiar dacă aceștia nu le solicită”, a punctat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.
C.Ț.