Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 29 minute în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 53 minute în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 oră în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 2 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 5 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 7 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 7 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 7 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 7 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 7 ore în urmă
Discursul pe tema „Formele libertății” a fost prezentat la cea de-a XIII-a întâlnire din cadrul conferinței „Provocările gândirii”
Miercuri, 20 noiembrie, în sala de cenaclu „Ion Burnar” a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc a treisprezecea întâlnire din cadrul conferinței „Provocările gândirii”, pe tema „Formele libertății”, susținută de conferențiarul Marcel Mureșan.
Libertatea reprezintă dorința omului de a fi propriul său stăpân, adică să nu conteste nimeni lucrurile pe care le face sau deciziile pe care le ia. Libertatea constă în independență, adică „omul trebuie să fie subiect, și nu obiect” sau mijloc în mâinile cuiva care să îl conducă.
Discursul acestuia a avut în vedere două aspecte foarte importante ale libertății, și anume supunerea și constrângerea. A constrânge un om înseamnă a-l împiedica să fie liber în ceea ce privește perimetrul său de libertate în care nu pătrunde nimeni, prin influențe exterioare, determinându-l astfel să se supună. „Libertatea nu poate să fie nelimitată, să crească foarte mult peste o anumită limită, pentru că, la un moment dat se intersectează cu libertatea celorlalți și societatea ajunge să fie un haos”. Din acest motiv, libertatea a fost limitată prin lege.
Totodată, o formă a libertății o constituie și fericirea, precum spunea și celebrul filozof Kant: „Nimeni nu mă poate sili să fiu fericit așa cum vrea el, eu vreau să fiu fericit așa cum doresc eu”. Oamenii, prin natura lor, au ca scop principal în viață găsirea fericirii, dar fericirea e subiectivă pentru fiecare individ în parte.
Conferențiarul Marcel Mureșan consideră că poporul nostru nu poate fi unul liber, deoarece este foarte ancorat în tradiții și legende. Acestea sunt elemente care limitează libertatea, întrucât diminuează cunoașterea. Cu cât un om cunoaște mai multe, cu atât va fi mai liber.
Larisa Viragh