Share
Discuții pe tema viitoarei steme a Municipiului Sighetu Marmației. Istoricii o vor pe cea folosită timp de 350 de ani, în trecut

Discuții pe tema viitoarei steme a Municipiului Sighetu Marmației. Istoricii o vor pe cea folosită timp de 350 de ani, în trecut

O scrisoare deschisă adresată primarului din Sighetu Marmației și semnată de mai mulți istorici solicită Primăriei ca stema orașului să fie cea care s-a folosit în trecut, vreme de 350 de ani.

„Prin această scrisoare deschisă susțin, împreună cu alți istorici sigheteni, membri ai Comisiei locale de propunere a stemei, ca viitorul însemn heraldic al orașului multisecular să fie tot cel vechi, care a fost utilizat vreme de 350 ani, începând din anul 1576, respectând astfel Metodologia Comisiei Naționale de Heraldică a Academiei Române. Căci stema unei localități înseamnă istorie și reprezentativitate”, scrie Teofil Ivanciuc pe pagina sa, unul dintre semnatarii scrisori deschise.

Cum arată vechea stemă, dorită de istorici

„După o analiză temeinică a istoricului orașului și a evoluției heraldicii acestuia, am căzut de acord ca viitoarea noastră stemă să conste într-un cap de zimbru/ bour cu o cruce greacă (cu brațe egale) între coarne, pe un scut împărțit în două pe verticală. Stema municipiului Sighetu Marmației se compune, conform anexei, dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite despicat.
Mobila centrală este un cap de zimbru, negru cu coarne de argint, cu cruce dreaptă de aur între coarne. În partea dreaptă, în câmp roșu, se află o stea de aur cu șase colțuri. În partea stângă, în câmp albastru, se află un lujer de crin, de aur”, descriu ei viitoarea stemă a orașului pe care o doresc.

Cei patru semnatari sunt Ioan Ardeleanu-Pruncu, Teofil Ivanciuc, Krisztofer Levente Orosz, Alin Pralea, Marius Voinaghi.

Scrisoarea deschisă este publicată integral pe Salut Sighet.

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu