De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 12 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 12 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 13 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 13 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 17 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 18 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 18 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 19 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - în urmă
Dumitru Fărcaş, înmormântat la Groși cu onoruri militare
Taragotistul Dumitru Fărcaş a fost înmormântat joi după-amiază, cu onoruri militare, în grădina din spatele casei părinteşti din Groşi, în prezenţa a peste 1.000 de persoane, majoritatea localnici, dar şi artişti din lumea muzicii populare, oficialităţi locale, rude şi prieteni ai artistului – relatează Agerpres.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de episcopul Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu mitropolitul Ardealului, Andrei Andreicuţ, şi un sobor de preoţi locali.
„Viaţa lui Dumitru Fărcaş a fost un colţ de rai, chiar dacă a avut durerile şi încercările ei (…) pentru că a înţeles să împodobească raiul pământesc cu frumuseţi negrăite. Glasul lui, prin sunetul taragotului, a fost un sunet de libertate şi demnitate românească, asta simţeai când ascultai melodiile interpretate de Dumitru Fărcaş. Te simţeai fericit că eşti român, oriunde ai fi în lume, pentru că a umblat în lumea întreagă, i-a întărit pe români şi i-a mângâiat”, a spus episcopul Iustin.
După slujbă, înaintea coborârii sicriului în pământ, garda militară a tras trei salve. A urmat un scurt moment liric interpretat la taragot de foşti prieteni şi colegi ai maestrului veniţi de la Cluj.
De asemenea, fiica lui Dumitru Fărcaș, Andreea, le-a mulţumit localnicilor din Groşi pentru ceremonia funerară organizată, menţionând totodată că tatăl ei i-a spus în mai multe rânduri că dorea să fie înmormântat în satul natal, pe care-l preţuia foarte mult, deşi a plecat de acasă de la o vârstă fragedă.
Sursa foto: Agerpres