Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 7 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 8 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 10 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 12 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 15 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 16 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 17 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 17 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 17 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 18 ore în urmă
E solidaritatea care contează: Avem în Maramureș o familie care dorește acum sprijinul iubitor al inimoșilor! Susținere căutăm, pentru 7 din copii!
E solidaritatea care contează: Avem în Maramureș o familie care dorește acum sprijinul iubitor al inimoșilor! Susținere căutăm, pentru 7 din copii!
La începutul anului v-am prezentat cazul familiei Șimoiac din Poienile de sub Munte, caz făcut public de comunitatea Plai Moroșenesc din Maramureșul Istoric. Ei bine, de atunci s-au strâns fonduri deja, lucru extrem de bun.
„În Munții Maramureșului, termometrele indică temperaturi de -20 de grade de zile întregi. Drumurile existente au fost acoperite de îngheț și de zăpadă. Adrian, copilul de școală al familiei Șimoniac, își face singur cărare prin nămeții care-i trec de genunchi. Parcurge patru kilometri până în sat, în Poienile de sub Munte și patru kilometri până înapoi acasă. În fiecare zi. În cătunul în care s-a născut, singurii parteneri de joacă pe care-i are sunt frații lui. Șase la număr.
Trăiesc toți într-o casă de doar 20 de metri pătrați. Fără vecini, fără curent, fără apă, fără acces la servicii medicale. Judecând după imagini, ai putea crede că viața acestor copii este ruptă dintr-un basm. Însă realitatea de zi cu zi este dintre cele mai triste. Vasile Șimoniac este capul familiei. Are 65 de ani și aproape tot atâtea oi de îngrijit. Indiferent de anotimp, se străduiește să le țină sănătoase. Animalele sunt cele care le asigură hrana tuturor. Ana Șimoniac nu a avut niciodată în casă o mașină de spălat. Nici aragaz. Lucrurile care oferă confort în anul 2022 nu și-ar găsi locul în căminul familiei din deal. Singura șansă la normalitate ar fi un nou început. O casă nouă. În sat.
Aproape de școală, de electricitate, de apă curentă și de servicii medicale. Doar așa, copiii care nu îndrăznesc să aibă un vis, cât de mic, ar putea primi o șansă la educație, la sănătate, la un viitor. Cei șapte copii nu au citit prea multe basme. Au învățat să spună doar rugăciuni, la lumina lămpii. Iar anul acesta, de Crăciun, speranța a intrat, pentru prima dată și în casa lor. Cu o mână le-a dus daruri, iar cu cealaltă a pus temelia unui cămin nou pentru familia din munți, în centrul localității Poienile de sub Munte.
Dar acum vine iarăși iarna peste noi, iar ei sunt tot acolo, în acea casă ciudată. Se lucrează la casa nouă. „Casa este la roșu, dar ei tot au nevoie de ajutor. Vom încerca și de la primărie să îi ajutăm, dar orice ajutor este binevenit”, arată pentru DirectMM.ro Alexa Fircan, primarul comunei Poienile de sub Munte.
„Povestea familiei Simoniac are nevoie sa fie auzită. Acum, mai mult ca oricând. În Maramureș a venit frigul, iar cei șapte copii care încă trăiesc in munți își fac temele la lumina lanternei și merg pe jos kilometri întregi până la școală. Oamenii buni au pus mână de la mână si le-au ridicat o căsuță în comuna Poienile de sub Munte, mai aproape de școală și de servicii medicale, dar încă este nevoie de mult sprijin, pentru ca lucrările să fie finalizate în cel mai scurt timp posibil, înainte de căderea zăpezii. Doar în acest fel, copiii din munți ar primi șansa la un viitor. Doamne ajută!”, arată reprezentanții Plai Moroșenesc. Din cei 7 copii unii au deja copii, sunt zece. Dar trei dintre ei se află în îngrijire. De aceea, titlul. Căutăm ajutor pentru ca acești oameni să aibă o iarnă la căldură, fără grija că ar putea apărea probleme. De aceea, pentru 7 copii. Și adulții lor. „Am ajuns la stadiul unde trebuie sa finisăm casa. Mulțumim tuturor pentru ajutorul acordat și cei care doresc și au puterea de a ajuta cu finisajele și interioarele chiar sunt rugați. Mulțumim”, arată reprezentanții Plai Moroșenesc. Închipuiți-vă, vă rugăm, ce înseamnă căldura pentru copiii care îndură frigul! Și dacă ați înțeles, vă rugăm respectuos să sprijiniți acest demers! Pentru unii ar putea să nu însemne mare lucru, dar pentru ei căldura în această iarnă înseamnă totul! Totul despre iubire, recunoștință și respect, atașament! PUTEȚI AJUTA CHIAR AICI!
C.Ț.
Citește și