Toți copiii școlari din Pirita vor ieși la tradiționalul săniuș - 1 oră în urmă
În ciuda vremurilor moderne, cântecul, jocul și portul tradițional maramureșean sunt duse mai departe cu drag și respect - 1 oră în urmă
Elevii sunt invitați să se înscrie la cea de-a IV-a ediție a Proiectului Eparhial Cultural-Teologic „Mihai Eminescu – poet român al rugăciunii și meditației” - 2 ore în urmă
Fotograful maramureșean Ilie Tudorel vernisează la Madrid expoziția „Comorile României” - 5 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în această duminică la Mănăstirea Măriuș - 8 ore în urmă
Rezultate bune obținute de Academia de Şah Maramureş la Nyíregyháza - 9 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 10 ore în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 10 ore în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 10 ore în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 12 ore în urmă
E vremea silvoiței: „Dacă ați crezut că pă la noi în Maramureș din prune să face numa` horinca, vă spui io că nu-i așe”
E toamnă, iar gospodinele harnice pregătesc diverse bunătăți de pus în cămară. Una dintre acestea este silvoița fiartă în ceaun, la foc de lemne.
Mai multe despre prepararea silvoiței aflăm de la Centrul Culturii Tradiționale Maramureș.
„Dacă ați crezut că pă la noi în Maramureș din prune să face numa` horinca, vă spui io că nu-i așe. Din prune să face dulceață la care îi zâce silvoiță, majun or` lecvar.
În Maramu`, lecvaru` să face în felu` următor: să spală bine de tăt prunele șî să aleg care-s mai mândre șî mai coapte și să dejdioacă apoi să pun înt-o căldare. Să hierb vreo șasă ceasuri, timp în care să amestecă c-un liguroi mare de lemn să nu să prindă de căldare.
Cât îi hierbinte, silvoița să pune în borcane care să dustulesc în bloder. Apoi, borcanele să lasă la răcit sub perini șî plăpumi.
Majunu` aista să poate pune în prăjituri, în cornulețe or` să unje pă pită de casă. N-ar strâca un păhar de lapte proaspăt muls” – Raluca Costaș, Rețete de pe vremea bunicii, din Memoria Ethnologica, nr. 88-89, 2023.
Sursa foto – Muzeul Satului Baia Mare