Informații privind activitatea de pescuit recreativ/sportiv în zona de frontieră - 2 ore în urmă
Astăzi se împlinesc 68 de ani de la trecerea în neființă a sculptorului român Constantin Brâncuși - 3 ore în urmă
Annalisa Contu, coordonator EU Project al Asociației ASSOC, va participa la conferința Planet Youth din Reykjavik - 4 ore în urmă
Capitalele europene, scena unor proteste istorice - 4 ore în urmă
Dublu eveniment în Baia Mare: conferința „Suflet de munte – Viața unui om care a îndrăznit să viseze” și lansarea cărții „Cartea înălțimilor” - 5 ore în urmă
Nu ai asigurare? Poți beneficia totuși de tratament gratuit - 5 ore în urmă
Modificări în impozitarea pensiilor speciale: Ce trebuie să știi? - 5 ore în urmă
Drapelul României în mijlocul protestelor din Belgrad: „Ne-am inspirat de la voi!” - 5 ore în urmă
Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmației, campion municipal la fotbal U16 - 6 ore în urmă
Piesa de teatru „Amintiri din copilărie” va avea loc luna aceasta - 6 ore în urmă
E vremea silvoiței: „Dacă ați crezut că pă la noi în Maramureș din prune să face numa` horinca, vă spui io că nu-i așe”
E toamnă, iar gospodinele harnice pregătesc diverse bunătăți de pus în cămară. Una dintre acestea este silvoița fiartă în ceaun, la foc de lemne.
Mai multe despre prepararea silvoiței aflăm de la Centrul Culturii Tradiționale Maramureș.
„Dacă ați crezut că pă la noi în Maramureș din prune să face numa` horinca, vă spui io că nu-i așe. Din prune să face dulceață la care îi zâce silvoiță, majun or` lecvar.
În Maramu`, lecvaru` să face în felu` următor: să spală bine de tăt prunele șî să aleg care-s mai mândre șî mai coapte și să dejdioacă apoi să pun înt-o căldare. Să hierb vreo șasă ceasuri, timp în care să amestecă c-un liguroi mare de lemn să nu să prindă de căldare.
Cât îi hierbinte, silvoița să pune în borcane care să dustulesc în bloder. Apoi, borcanele să lasă la răcit sub perini șî plăpumi.
Majunu` aista să poate pune în prăjituri, în cornulețe or` să unje pă pită de casă. N-ar strâca un păhar de lapte proaspăt muls” – Raluca Costaș, Rețete de pe vremea bunicii, din Memoria Ethnologica, nr. 88-89, 2023.
Sursa foto – Muzeul Satului Baia Mare